Ljudi

IN MEMORIAM: Hamid Begovac

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Preminuo je Hamid Begovac, istaknuti dugogodišnji društveni aktivista u različitim oblastima društvenog života. Hamid Begovac je široj javnosti više poznat kao legendarni kupač u rijeci Bosni za prvi dan proljeća u sklopu Zeničke čimburijade, a manje je poznat njegov ukupani bogat i plodonostan životopis.

Hamid Begovac je rođen 1942, godine u Travniku, ali se kao dijete rođeno u ratnom vihoru, sa nepune dvije godine, morao rastati od rodnog kraja. Ratne okolnosti Hamida i njegovu partizansku porodicu odredile su Zenicu kao novu adresu. Zenica je grad koji je odredio njegovo formiranje i njegov bogat životni put. Osnovnu i srednju školu završio je u Zenicu. Prvo zaposlenje imao je u Željezari Zenica u kojoj je uz dodatno stručno osposobljavanje ostvario napredovanje u radnoj karijeri. Nakon Željezare obavljao je rukovodeće dužnosti u drugim preduzećima, direktor organizacione jedinice u sastavu preduzeća Zening,  a potom i generalni direktor ovog preduzeća. Radni vijek je završio u preduzeću Market komerc u kojem je obavljao dužnost direktora sektora Usluge. U svom profesionalnom radnom  angažmanu od radnika do rukovodioca iskazao je radinost, predanost i veliku energiju  i odgovornost u izvršavanju postavljenih radnih obaveza i zadataka.

Uporedo sa profesionalnim radnim obavezama ostvario je raznovrstan i plodonostan društveni angažman za dobrobit građana i društvene zajednice koji je trajao sve do kraja njegovog života. U bivšoj državi Jugoslaviji ostvario je zapažen omladinski aktivizam kao brigadir-udarnik i komandant zeničkih omladinskih radnih brigada na Saveznim omladinskim radnim akcijama. Njegov ukupan radni i društveni  angažman bio je prepoznatljiv pa je kao takav biran u organe Saveza omladine, Skupštinu opštine Zenica kao i u organe Saveza komunista. Kao radnik Željezare bio je i član Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Njegov politički angažman nije bio motiviran karijerizmom, niti boljitkom za sebe.U svom političkom djelovanju kako u  ondašnjim društvenim okolnostima, tako  i  poslije u državi Bosni i Hercegovini, Hamid Begovac je ličnim primjerom ostao dosljedan u ostvarivanju univerzalnih ljudskih vrijednosti. Njegovi javni istupi u oragnima u  dva različita društveno-ekonomska i politička sistema ukazivali su na društvene probleme i nepravde,  iskazujući borbu za pravdu i bolji život radnika, penzionera, boračke populacije i svih ostalih. građana. Njegova iskrenost  i otvorenost  nije bila baš uvijek po mjeri rukovodećih i vladajućih struktura. Jer Hamid je u društvenom aktivizmu prepoznavao vlastiti angažman i učešće u društvenim procesima koji donose napredak pojedincima i društvu u cjelini.

Njegov  angažman  u raznim udruženjima i organizacijama  bio je impozantan  i uspješan: RK „Čelik“; Sportsko društvo „Čelik; Organizacija Crvenog krsta;  Auto – moto savez i BIHAMK; Privredna komora; Forum građana Zenice; Dobrovoljno vatrogasno društvo; Gorska služba spašavanja; Udrženje „Josip Broz Tito“ i druga.

Posebno treba istaći njegov kontinuiran humanitarni rad. Preko 50 puta je darivao krv.

Uvijek se odazivao na javne pozive za darivanje krvi ali i  na pojedinačne pozive građana kod hitnih slučajeva.

Kao pripadnik spasilačke ekipe učestvovao je u spašavanju unesrećenih ljudi od požara i otrovnih plinova u teškoj željezničkoj nesreći u tunelu Vranduk koja se dogodila 1971. godine..

Hamid je bio aktivni učesnik u odbrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Kao pripadnik i komandir Autotransportne čete u sastavu Trećeg korpusa Armije RBiH dao je značajan doprinos u organizaciji prevoza boraca i ratne tehnike na brojna ratišta. Bio je i vođa humanitarnih transporta za stanovništvo Zenice.

Hamid Begovac kao i Mile Knežević, i u poznim godinama, bili su kupači u hladnoj rijeci Bosni za prvi dan proljeća sa najdužim  stažom. Pored toga hrabri Hamid je praktikavao i kupanje za Novu godinu. Ova nesvakidišnja hrabrost  i atrakcija značajno su doprinjeli promociji  Zeničke čimburijade i grada Zenice ne samo u BiH nego i u inostranstvu.

Vrlo teško će se, na području Zenice pa i šire, pronaći osoba koja kao Hamid raspolaže sa ogromnom kolekcijom  priznanja, nagrada, zahvalnica, medalja  koje je istinski zaslužio.

Za njegova života početkom ove godine  objavljena je i promovisana knjiga „HAMID BEGOVAC više tuđi nego svoj“ autora Safeta Derviševića.Tako je njegov  bogat životni put ostao zapisan i ostaviti će svoje tragove da svjedoče drugima ono što je bilo u njegovoj osobenosti, u stvaralačkim svojstvima, karakteristikama ličnosti i sadržajima njegovog djelovanja.

Hvala Hamidu Begovcu,  legendi Zenice,  na svemu onome što je  uradio za dobro ljudima i za grad Zenicu.

Njegov primjer društvenog aktivizma treba slijediti.

Porodici Begovac upućujemo  iskreno saučešće.

Sahrana će se obaviti u ponedjeljak, 30.10. 2023. godine na gradskom groblju Prašnice u 15,00 sati

Zenica, 29.10.2023. godine

Predsjedništvo Foruma građana Zenice

Prije nešto manje od pola godine bili smo i na promociji knjige, a za naš portal je pričao i Hamid Begovac:

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno