Naše

Imperija uzvraća udarac – kako je EP BiH lažno optužila Zeničane za isušivanje Jablaničkog jezera

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Imperija uzvraća udarac – kako je EP BiH lažno optužila Zeničane za isušivanje Jablaničkog jezera  – Elektroprivreda BiH je za pražnjenje Jablaničkog jezera nedavno okrivila Zeničane, koji su navodno toliko struje potrošili u januaru da se morala isprazniti hidroakumulacija i ispod minimalne kote.
Prava istina je da su cijene struje na svjetskom tržištu u januaru porasle 2 do 3 puta, pa su mešetari, kojima Elektroprivreda prodaje struju, tražili veće količine za izvoz, kako bi ostvarili ekstra profit.

U januaru se u Zenici jeste potrošilo puno struje, jer zbog sprege međunarodnog korporativnog kapitala i lokalne politike, koje neki zovu “privatno-javno partnerstvo” a neki korupcija, Zenica nema dobar izvor toplote za grijanje grada.

Međunarodna korporacija, kojoj smo poklonili toplanu, zadnjih 12 godina nije htjela ulagati u nju, nije je održavala kako treba, tako da su kotlovi dotrajali i otkažu čim vanjske temperature nisu mediteranske. Kotlovi dobro rade samo dok je vani više od +5°C, a čim zahladni ispod nule, oni se kvare. Naravno, jer šta god se ne održava, brzo propada. Zato su našli spasonosno rješenje, da se formira nova “džoint-venčr” firma, da ih malo grad pogura s parama da kupe nove kotlove, pa da nas opet mogu ucjenjivati i držati u šaci. Ne znam je li gore kupovati ruski zemni ili indijski koksni plin.
Lokalna politika nam je opet godinama pričala bajke o TETO na preskupi zemni plin, koja je bila barem 3x veća nego što je potrebno. Elektrana na uvozni energent, koji kupujemo preko 5 posrednika, je trebala proizvoditi 390 MW struje i 90 MW toplote za grad. Tako predimenzionirana, nije mogla naći investitora spremnog da uđe u tako rizičan posao. Spas su našli u genijalnoj ideji da im Elektroprivreda BiH garantuje otkup struje po lihvarskim cijenama, što niko normalan ne bi pristao.

Koliko su našoj Elektroprivredi drage pare, pokazale su opomene (ili prijeteća pisma) koje su počele stizati u februaru. Iako je rok za plaćanje računa (paprenog, jer obuhvata period kad smo na -24°C ostali bez grijanja) bio 10.2.2017, imperija zvana Elektroprivreda BiH 8.2.2017 šalje prijeteća pisma korisnicima, da će im isključiti struju i naplatiti ponovno uključenje ako se račun ne plati prije nego što poštari podijele penzije. Toliku bahatost, neodgovornost i bezobrazluk zaista nismo očekivali.

No, vjerovatno bolje i ne zaslužujemo, ovakvi kakvi smo. Iako su nas lagali godinama, radujemo se obećanjima, za koja niko ne garantuje da će se ostvariti. Kažu da kad ženu muž prvi put prevari, kriv je on. Kad je prevari i drugi put, kriva je ona (jer mu je oprostila za prvi put). Krivi smo mi, jer smo se sklanjali (Đ.B. 1993).

Zeničanin, podaci javnosti nebitni, a redakciji poznati.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno