Politika

Imate za koga glasati: CIK očekuje više od 7.500 kandidata na izborima

Podijeli ovu vijest:

Opći izbori u Bosni i Hercegovini se održavaju 2. oktobra ove godine, a iz Centralne izborne komisije BiH (CIK) su danas iznijeli podatke o broju prijavljenih političkih subjekata, ali i broju kažnjenih među njima. Nesumnjivo je da će za građane izbor biti raznovrstan.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a naveo je da je rok za dostavu kandidatskih listi počeo danas i da će trajati do 4. jula do 16:00 sati.

“Na izborima 2018. godine bilo je prijavljeno oko 7.500 kandidata. Sada očekujemo da će taj broj biti veći”, dodao je Arnautović.

PROČITAJTE I:   Znate li šta su kompenzacijske liste i zašto se političari bore da budu na njima

Dosad je ovjereno 145 političkih subjekata, 90 stranaka, 17 nezavnisnih kandidata i 38 koalicija.

“Pozivamo sve birače u BiH i ovjerene političke stranke u BiH i medije da prate ovaj proces i izvrše uvid u izložene izvode i svoje primjedbe dostave Centru za birački spisak u konkretnoj općini. Pri izvršavanju uvida mislimo na to da apelujemo na sve koji imaju saznanja o umrlim osobama ili onima koji su dugo odsutni iz BiH ili imaju neke tehničke greške u imenu i prezimenu, nekom drugom podatku da sve te informacije dostave”, naglasio je Arnautović.

PROČITAJTE I:   Rok za prijavu za glasanje u BiH iz inostranstva ističe 19 jula: Do sada proces završile 32.124 osobe

Željko Bakalar, član CIK-a je kazao i da je kažnjena 51 politička stranka zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka.

“Na osnovu izvještaja o reviziji i pregledu finansijskih izvještaja političkih stranaka i uočenih kršenja pojedinih odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka, Služba za reviziju je predložila sankcije za ukupno 51 politički subjekt. To je redovna aktivnost CIK-a s tim da je u protekla dva ciklusa bila rigoroznija politika kažnjavanja koja podrazumijeva veće novčane kazne za poltičke stranke”, poručio je Bakalar.

Autor: N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010