Ljudi

Iman Ramadan i Almin Omerdić: Mladi Zeničani u lepršavom stilu Latino-američkog plesa

Iman Ramadan i Almin Omerdić: Mladi Zeničani u lepršavom stilu Latino-američkog plesa – Latino-američki su plesovi poznati po svom lepršavom stilu i strastvenom zanosu. Latino stil plesanja sve više stiče popularnost u cijelom svijetu. Taj ples se svakako njeguje i u BiH. Mladi Zeničani koji plešu Latino-američke plesove su Iman Ramadan i Almin Omerdić.

Iman Ramadan se bavi plesom već 11 godina dok njen partner Almin Omerdić se bavi plesom 12 godina.

Svaki ples je donekle zahtijevan tako i ova vrsta plesa. Treba biti uporan te raditi na tehnici. Na kraju se svaki trud isplati.

Ples je sam po sebi veoma zahtijevan jer treba dosta rada, truda te ulaganja. Sve obaveze koje imam rasporedim u određenom terminu i pratim taj neki sklad obaveza, ističe Almin.

Obzirom da treniram i idem u muzičku školu, imam jako mnogo obaveza koje je zaista teško uskladiti. Zajedničke treninge imamo dva puta sedmično a kada imamo vremena onda dogovaramo i privatne časove sa našim trenerom, dodaje Iman.

Takmičenja prate svakog ambicioznog plesača tako i naše uporne plesače Iman i Almina a na pitanje koja takmičenja su za njih posebno važna ističu.

Takmičenja koja će sigurno ostati u pamćenju su državno prvenstvo u Goraždu kada smo prvi put postali državni prvaci i prošle godine kada smo postali državni prvaci što nam je omogućilo odlazak na svjetsko prvenstvo koje se u novembru prošle godine održalo u Rumuniji. Pored toga najznačajnije i najvažnije  je bilo učestvovanje na svjetskom prvenstvu gdje smo predstavljali našu državu zajedno sa ostalih 150 parova iz ostalih država, kaže Iman.

Ma koliko to nevjerovatno zvučalo, ples je izuzetno skup sport. Vjerovatno najskuplji poslije tenisa. Dok se elegantno vrte šljokicama posute haljine, malo ko bi pomislio da jedna takva haljina košta od 1.500 maraka pa naviše. Muško odijelo je nešto jeftinije – cijena mu se kreće od 500 pa do 1.000 maraka, dok za cipele u kojima se samo pleše, i koje nisu ni za kiše ni za snijega, treba platiti od 100 do 150 maraka. I sve to, naravno, nema da se kupi ovdje, već najbliže u Sloveniji.

Činjenica je da je ples jako skup sport. Sve troškove, plaćanje časova, šivenje odjeće snose naši roditelji. Samo smo nekoliko puta na velikim takmičenjima imali podršku  sponzora našega grada. Mada, bez obzira na finansijske probleme uvijek se nađe neko rješenje, dodaje Iman.

Treninzi znače prije svega kondicione i fizičke pripreme, pošto je jedan takmičarski krug izuzetno naporan. Izračunato je da se za vrijeme jednog plesa, koji u prosjeku traje dvije minute, utroši energije kao plivajući 800 metara, te da je ples sport koji je po utrošku energije odmah iza triatlona. Drugi dio treninga su koreografije, a pred takmičenja parovi rade tzv. isplesavanja, što u praksi znači dva sata ponavljanja jedne koreografije.

Pripreme za natjecanja traju cijelu godinu radi usavršavanja koraka, tehnike izvođenja, dodaje Almin.

Kroz sama takmičenja nižu se i anegdote a kako je spomenula Iman, svako takmičenje je posebna priča za sebe, nastoje biti što više opušteni i nasmijani. Posebno joj je ostala u sjećanju situacija poslije takmičenja u Goraždu gdje su njen partner i ona proglašeni državnim prvacima a njihovi drugari iz kluba su bili toliko presretni da si ih počeli nosati po dvorani. Bilo im je divno biti u centru pažnje.

Sa svojom partnericom se slaže i Almin, dodaje još anegdotu sa svjetskog takmičenja gdje su uspostavili prijateljstva sa parovima iz Amerike, Njemačke te Francuske. U početku je bilo teže zbog sporazumijevanja, pomalo smiješno  ali dok su se uhodali već su pričali kao da se znaju od djetinjstva jer ih povezuje jedna stvar kojom se svi bave oduvijek- ples.

Da bi postigli bilo kakve rezultate, današnji takmičari koji predstavljaju BiH na međunarodnim takmičenjima moraju plesati svakoga dana. Trud koji ulažu je veliki, ljubav koju osjećaju prema plesu je uglavnom na duge staze. Na pitanje gdje se vide u budućnosti, otprilike za 10 godina, dodaju.

Moji planovi za budućnost su da postanem profesionalni trener Latino-američkog plesa te svjetski poznati sudac u u plesu, ističe Almin.

Nakon srednje škole Iman će svakako nastaviti fakultetsko obrazovanje. U skladu sa fakultetskim obavezama nastoji se nastaviti baviti plesom. Zahvaljuje se svojim roditeljima koji su dosta ulagali i podržavali njen rad.

Jako je bitno u životu pronaći ono u čemu uživaš i u čemu se pronalazite jer to zaista ispunjava život, kaže Iman za RadioActiveZenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem