Naše

Imamović: Kako riješiti problem višestrukih prekršilaca u saobraćaju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanin Adis Imamović, sudski vještak i saobraćajni stručnjak, ranije i šef Saobraćajnog odsjeka u MUP-u ZDK, oglasio se nakon što smo ga zamolili da prokomentariše atmosferu i izjave zvaničnika nakon posljednjih stradanja pješaka na sarajevskim ulicama. Njegovu objavu prenosimo u cjelini:

Obzirom da nisam bio u prilici da gostujem i dajem intervjue, jer sam objektivno spriječen, imam moralnu kao i stručnu obavezu predložiti jedan dio rješenja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, kaže Imamović i nastavlja:

1. Kao prvo i najvažnije kad kažem da ovu oblast prepustimo stručnim ljudima, onda mislim na ljude koji su se obrazovali za ovu oblast, a ne na ljude koji su imenovani u komisije i po funkcijama (počev od izvršne vlasti pa na dalje)
2. Kada govorimo o izmjenama Zakonskih i podzakonskih propisa to prepustiti ljudima koji se bave ovom problematikom, jer je oni najbolje razumiju.
3. Zakonska rješenja su u velikoj mjeri dobra, uz male izmjene, ali treba omogućiti njihovu primjenu. (nadležnosti i provodivost)
4. Jedan od većih problema jeste neplaćanje kazni višestrukih prekršilaca što smatram prioritetom. Prijedlog oduzimanje vozila, licitacija, prodaja i naplata kazni. (od uništavanja nema niko koristi)
5. Dilema kako vozilo nije sredstvo izvršenja prekršaja nego vozač nije održivo. Ako je tako onda vozaču treba uzeti flašu alkohola, a ne vozačku dozvolu, jer je alkohol u flaši sredstvo izvršenja prekršaja. Postavljam pitanje pravosudnim organima koji neće da oduzimaju vozila. Da li oduzimate vatreno oružje osobama koje nemaju dozvolu za nošenje oružja? I to je prekršaj, a koliko znam ono se oduzima.
6. Oduzimanje vozila je potrebno u ZOOBS-u precizno definisati. Recimo ako vozač dva puta u toku godine bude upravljao pod uticajem alkohola, bez položenog vozačkog ispita, upravljao pod zabranom ili bezobzirnom vožnjom, obavezno oduzimanje vozila.
7. U Zakonu o prekršajima FBiH definisati način naplate kazni putem Porezne uprave.
8. Uvesti zatvorske kazne za ponavljače najtežih prekršaja.
9. Postoje vozači koji su višestruki ponavljači i koji uredno plaćaju kazne (jer imaju sredstava i novčane kazne ne daju rezultate) i njih javnost ne tretira kao “opasnim” iako to itekako jesu nego se isto veže samo za one koji imaju neplaćene kazne sto je pogrešno. Višestruki povratnici su oni koji često krše najteže saobraćajne propise bez obzira da li plaćaju ili ne novčane kazne.
10. Opšte smanjenje brzine bez adekvatne analize za pojedine dionice ceste i “nije neka pamet” kao i uvođenje većeg broja kamera ako to ne prati adekvatna “borba” sa višestrukim povratnicima.
11. Ispitati efekte načina polaganja vozačkog ispita (nadležnost) jer nigdje u okruženju to nije definisano kao kod nas (bilo pokušaja pa nadležnost vraćena).
12. Sve gore navedeno adekvatno primjeniti za osobe sa stranim vozačkim dozvolama (dvojna državljanstva) jer isti izbjegavaju zaštitne mjere i kaznene bodove.

Ovo je samo dio rješenja, a detaljnije oko Zakona i Pravilnika i izmjena koje moraju uslijediti nekom drugom prilikom. I da rješavanje ove problematike nije sa dva rješenja (kazne i povećanje brzine) jer za to ne treba završiti fakultet pa to predložiti. Ova oblast je mnogo kompleksnija nego neki misle, navodi Imamović.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno