Naše

Imamo i energetsko siromaštvo, pored ostalih !

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Imamo i energetsko siromaštvo, pored ostalih – U medijima je najavljeno pokretanje projekta smanjenja energetskog siromaštva koje je u velikoj mjeri rašireno i u BiH.  Švicarski Caritas u saradnji sa Centrom za ekologiju i energiju iz Tuzle kao nosioci projekta te Eko Forum iz Zenice i organizacija Sadnice mira iz Zavidovića su stoga zajednički pokrenule projekat promocije i edukacije stanovništva u gradskoj i ruralnoj sredini sa ciljem upoznavanja stanovništva o racionalnoj upotrebi i smanjenju potrošnje energije.

Prema parametrima koji su postavljeni u EU, svako domaćinstvo koje u odnosu na ukupne prihode u domaćinstvu troši više od 10 % prihoda na troškove grijanja i utroška el.energije, spada u kategoriju potencijalno ugroženih i energetski siromašnih. Imajući u vidu trenutnu situaciju u BiH gdje imamo preko 535.000 nezaposlenih, preko 200.000 lica koja imaju min. penziju od 326 KM, 600.000 osoba koje žive ispod praga siromaštva sa do 5 KM dnevno, preko 85 % porodica nema ukupne prihode koji pokrivaju prosječnu potrošački korpu, vidljivo je da prema naprijed definisanim kriterijima preko 80% stanovništva u BiH spada u kategoriju energetske sirotinje. Još jedan od negativnih rekorda na dugom spisku istih u ovoj nesretnoj BiH. Tri su osnovna razloga za ovo stanje i to :

– prvi i najznačajniji, nedovoljan ili nikakav prihod koji je rezultat opšteg stanja u društvu,

– visoka cijena energije i energenata, koji je u poređenju sa ukupnim prihodima znatno veći nego u razvijenim zemljama EU, i

– visoki gubici u potrošnji energije svakog oblika, koji su rezultat neracionalne potrošnje i velikih gubitaka nastalih slabom gradnjom i nedovoljnim ulaganjima u izolaciju i        racionalnu potrošnju iste. Smanjeni ulaganja u ove segmente su direktna posljedica opšteg siromaštva kao i dijelom zbog slabe edukacije i obrazovanja stanovništva u  ovoj oblasti.

Na održanoj uvodnoj radionici 14.04.2017.g. u 10 h u sali hotela “Dubrovnik” u prisustvu članova Eko Foruma iz Zenice te zainteresovanih kandidata, prezentiran je uvodni materijal iz ovog projekta. Predavaći su bili gđa Agić Đemila, predsjednik Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle i str. saradnik gđa Vanja Rizvić, dipl. inž.tehn. kao aktivni stručni saradnik na projektu. Izvršena je evidencija potencijalnih kandidata nakon ćega će se izvršiti i uži izbor kandidata, koji će u narednom periodu poslije obavljene stručne edukacije, aktivno raditi na projektu na prostoru grada Zenice i bližeg ruralnog područja. Glavi cilj projekta će biti odabir 500 domačinstava na području Zenice, detaljno snimanje postoječeg stanja u potrošnji energije i stručna edukacija, sa naglaskom na načine i uslove korištenja energije kao i načinima uštede iste radi smanjenja evidentnih disproporcija u potrošnji i mogučnostima podmirenja ovih troškova. Ove aktivnosti će se provesti u dva ciklusa, sa početkom u ljetnom periodu i nakon pola godine u zimskom periodu. Prilikom prve posjete će se anketiranim domačinstvima uručiti poklon u vidu malog seta LED sijalica, produžnog kabla sa prekidačem kojim bi se isljučili uređaji koji rade i u tzv. Standbay modu (TV, računari, monitori i sl.) i kučnog termometra radi praćenja sobne temperature u periodu grijanja prostora. Upotrebom i primjenom ovih malih priručnih elemenata bit će moguće i ostvariti neke uštede u potrošnji energije, što će se pokušati i registrovati, te na taj način             edukovati i pokazati mogučnosti štednje energije i smanjenje utroška iste. Ovi efekti  bi se postigli  malom promjenom ponašanja u domačinstvima uz min. materijalna ulaganja, pa je edukativna strana ovog projekta veoma važna i stavlja naglasak na promjeni svijesti i načina razmišljanja i ponašanja stanovništva.

Realizacija ovog projekta otvara čitav niz daljnih aktivnosti na zaista širokom polju mogućih djelovanja od edukacije, konkretnih poslova na boljoj izgradnji kako čitavih objekata, tako i pojedinačnih segmenata u procesu  izgradnje objekata ( termoizolacija, kvalitetna stolarija, uređaji za grijanje, klimatizaciju, ventilaciju i sl.). Imajuću u vidu starost stanbenih objekata i dotrajalo stanje istih, majkavosti i propuste u gradnji, ekonomsku situaciju i materijalne mogućnosti stanovništva kao i opšti nivo obrazovanja u oblasti potrošnje i uštede energije, potencijalno se otvara  ogroman prostor za djelovanje u nabrojanim segmentima djelovanja i svakodnevnog života.

Razviti svijest da energija i njeni izvori nisu bar do danas beskonačni, da njeno dobijanje i neracionalna potrošnja imaju razorne posljedice po stanje i bliže okoline i planete, shvatajući i  trenutne egzistencijalne probleme u našem svakodnevnom životu bit će veliki i dugoročni zadatak u daljim aktivnostima.

Alibegović Zlatan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno