Naše

Ima li nam spasa od nas samih?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ima li nam spasa od nas samih? – Kako trenutno stoje stvari – Nema!

Pogledajte samo neke svakodnevne slike našeg okruženja, pa će Vam biti jasan ovaj zaključak. Na dvije fotografije je prikazano mjesto u Liješnici kod Maglaja pokraj obale Bosne gdje lokalni mesari bacaju organski otpad od klanja stoke direktno u rijeku i mjesto je zatrpano ostacima lešina, kostiju, iznutrica tako da se Bosna tako divno “zacrveni” od stida i bezobrazluka. Slika iznad Arcelor Mittala je poznata svima već odavno, a noviji biserje iz augusta ove godine sa obale jedne od naših najljepših rijeka – Neretve gdje u potok koji je pritoka te ljepotice ide direktno izljev iz klaonice lokalnog mesara Maksumića iz Konjica. Ako Vam nije teško pročitajte

​na internetu ​i prilog koji su tim povodom napravili očevici-rafteri na licu mjesta. Ovome je svaki komentar izlišan i ovi dijelići naše stvarnosti fantastično ilustruju svu katastrofičnost i bezobzirnost našeg ponašanja i shvatanja zaštite ljudske okoline. Ko je kriv za ovakvu situaciju ?
Mnogo je strana odgovornih za ove scene užasa i teško je nekoga staviti na prvo mjesto. Jedna strana je naš odgoj, bezobrazluk bez granica, neznanje, svijest i savjest o čemu je više bespredmetno pisati. Naš “bezobrazluk” i bezobzirnost definitivno nema granica, samo nebo nam je granica.

Druga strana je država, zakonska i pravna regulativa, poštovanje i sprovođenje zakona i propisa. Oni, koje obavezno treba staviti na čelo krivaca su ORGANI INSPEKCIJE koji ne rade svoje poslove. Da se nekome za ovakve ekološke zločine izreke drakonska kazna, a u ponovljenom slučaju zabrani dalji rad sigurno im to više ne bi palo na pamet. Šta je u pitanju teško je procijeniti ali garantovano nešto od sljedećih razloga : – korupcija, kriminal, sprega sa lokalnim močnicima, ne zamjeranje lokalnim vlastima, ne zainteresovanost, teško nedostatak obrazovanja jer se vjerovatno bez određenih kvalifikacija ne bi mogli zaposliti. O svemu ovome mogu najbolje potvrditi stanovnici Zenice, gdje je svake pa i ove godine bilo bezbroj ekoloških incidenata od strane Arcelor Mittala, gdje ni u jednoj situaciji nije bilo reagovanja namjenski “instaliranog” federalnog inspektora. A kad kaznu napokon izreknu, dođe Vam da se “zakocenete” od smijeha i osjećaja poniženosti i nemoći. Sjetite se samo onih 6600 KM kazni izrečenih u 2016.g. Arcelor Mittalu za ekološke ekscese ( toliko je vjerovatno cijena jednog ciklusa hemoterapije – koga “usreći” karcinom nečega ).

Jednu stvar treba pod hitno promijeniti i staviti u zakonske okvire (opet zakoni kojih i sada imamo više nego dovoljno – samo što se ne provode). To je postupak i način kontrolisanja zagađivača, gdje POD HITNO treba onemogučiti soluciju da zagađivač i na koji način učestvuje u kontroli uzimanja uzoraka i procjeni nivoa zagađenja po bilo kojem osnovu. To znači da treba da ostane apsolutno VAN NJEGOVOG UTICAJA izbor kontrolnog organa, vrijeme i broj uzimanja uzoraka i vijeme i organ koji vrši nultu kontrolu i kontrolu organa koji kontroliše zagađivače. Ako firme koje nemaju certifikate i certificiranu opremu ne mogu vršiti određene kontrole propisane standardima i zakonima, bezuvjetno to treba omogučiti firmama iz regije i okruženja koje su registrovane za takva mjerenja. Ove klauzule treba ugraditi u svaki zakon koji se tiče kontrole zagađenja u bilo kojoj oblasti ( kontrola zagađenja zraka, vode, tla, hrane, kvaliteta goriva, i svaku oblast gdje se provode kontrolne inspekcije i pregledi ).

Nastavak ovoga treba biti “buđenje” inspekcija iz komatoznog stanja i čiji nerad nas je doveo do prvog mjesta u Europi po zagađenju okoline. I svakako da treba max. pooštriti visine kazni a pogotovu za ponovljene prekršaje. Tek kada obezbijedimo ove preduslove, možemo se “početi nadati” da će se nešto promijeniti na bolje.

EKO FORUM – Alibegović Zlatan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno