Info

Ima li BH Pošta pravo tražiti vaš JMB prilikom usluga transfera novca Western Union, Moneygram?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Brojni građani u Bosni i Hercegovini pitaju se zbog čega im se odnedavno u JP BH Pošta prilikom korištenja usluga transfera novca Moneygram, Western Union i RIA traži saglasnost za obradu ličnih podataka te zbog čega se traže ove podaci, u koju svrhu i ko sve njima raspolaže?

Kako je za Faktor pojašnjeno u BH Pošti, ovo preduzeće je, u skladu sa članom 4. Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, obveznik koji provodi mjere za otkrivanje i sprečavanje pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti te je u skladu sa zakonom dužno provoditi mjere pojačane identifikacije i praćenja klijenata.

– Prikupljeni podaci korisnika se isključivo koriste u svrhu ispunjavanja zakonskih obaveza BH Pošta propisanih prethodno navedenim zakonom i postupanja prema zahtjevima nadležnih državnih organa za dostavljanje podataka. U skladu sa članom 3. Zakona o zaštiti ličnih podataka BH Pošta je kontrolor koji obrađuje lične podatke klijenta.

Kako BH Pošta transfere novca WU, MoneyGram i RIA pruža kao podzastupnik banaka putem aplikativnih rješenje u vlasništvu istih, podatak JMB nije dostupan na uplatno – isplatnim obrascima, koji ostaju u našoj arhivi te smo bili primorani iznaći drugo rješenje da u našem sistemu raspolažemo podatkom JMB klijenta u svrhu ispunjavanja zakonskih obaveza i jednostavnijeg postupanja po zahtjevima nadležnih državnih organa za dostavljanje podataka.

Prethodno smo se obratili bankama zastupnicama nabrojanih međunarodnih transfera novca za prikaz podatka JMB klijenta na uplatno isplatnim obrascima te smo do sada tu aktivnost realizovali za transfere RIA (za iste se obrazac saglasnosti ne traži od 03.01.2024. godine), za transfere WU realizacija se očekuje početkom februara dok za transfere MoneyGram čekamo povratnu informaciju od banke zastupnice.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka odgovorili su nam da je Agencija u prethodnom periodu, nakon prijave nosioca podataka, provela postupak po službenoj dužnosti protiv JP BH Pošta, zbog prekomjerne obrade ličnih podataka prilikom preuzimanja novca uplaćenog putem aplikacije Western Union.

– Na osnovu utvrdenog činjeničnog stanja doneseno je rješenje broj: UPI 03-1-37-5-312-5/22 MS od 24.03.2023. godine, kojim je prijava odbijena kao neosnovana te su obrazloženi razlozi i zakonski osnov za predmetnu obradu ličnih podataka.

U navedenom rješenju je konstatovano da saglasnost kao pravni osnov za obradu ličnih podataka u ovom slučaju nije primjenjiva već da isti proizilazi iz Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Stoga je nejasno zašto se BH Pošta, u obrascu (čiji ste bjanko primjerak dostavili), poziva na rješenje Agencije i koristi saglasnost kao pravni osnov za obradu ličnih podataka – kazali su u Agenciji.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno