Biznis

ILIEVSKI NA ČELU REGIJE JUGOISTOČNA EVROPA, A DEDIĆ DIREKTOR U BIH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Personalne promjene u Grupaciji Messer, najvećem svjetskom proizvođaču plinova – ILIEVSKI NA ČELU REGIJE JUGOISTOČNA EVROPA, A DEDIĆ DIREKTOR U BIH

 Uokviru seta personalnih promjena u rukovodstvu grupacije Messer, Valentin Ilievski, direktor Messera u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, preuzet će poziciju regionalnog menadžera za Jugoistočnu Evropu (Senior Vice President South Eastern Europe Messer Group) dodatno uz obaveze direktora u Messeru Slovenija.

Nasljednik Ilievskog u Messeru u Bosni i Hercegovini bit će Avdo Dedić, koji je od 2007. godine vođa proizvodnje i ovlašteni potpisnik u Messeru Tehnoplin i Messeru BH Gas. Pod njegovim profesionalnim vođenjem proizvodni kapaciteti u Bosni i Hercegovini su prošireni i modernizirani. Sa diplomom elektroinženjera, karijeru u Messeru u Bosni i Hercegovini počeo je 1998. godine kao inženjer za proizvodnju u fabrici u Lukavcu.

Messer BH Gas je kompanija koju je Vijeće stranih investitora (FIPA) proglasilo najvećim stranim  investitorom u BiH u nekoliko navrata. Na tržištu BiH se nalazi od 1997. godine gdje konstantno ulaže  kapital, tehnologiju i znanje u širenje razvojnog procesa u BiH. U kompaniji je zaposleno preko 100 ljudi.

Messer BH Gas osnovan je 2007. godine. Sjedište društva je u Sočkovcu, Opština Petrovo, a u Zenici se nalazi podružnica sa postrojenjem za razlaganje zraka koje je izgrađeno po najsavremenijim svjetskim metodama. Osnovna sirovina je zrak, a proizvodi su sastavni dijelovi zraka: kisik, argon i azot. Messer Tehnoplin počeo je sa radom 1998. godine, a nastao je kao plod udruživanja kapitala Messer Group GmbH i Plina Sarajevo d.d., preduzeća sa 45-godišnjom tradicijom u proizvodnji i distribuciji tehničkih plinova u Bosni i Hercegovini. Messer Tehnoplin u BiH posluje na više lokacija (Sarajevo, Lukavac, Bihać, Banja Luka). Messer Mostar Plin djeluje od 1997. godine, a nastao je kao plod udruživanja kapitala Messer Group GmbH i Tehnoplina d.d. Mostar. Messer Mostar Plin ima punionicu za kisik, dušik, ugljični dioksid, argon i argonske mješavine i banana-plin.

Pod vođstvom Ilievskog Messer je na više lokacija u BiH išao uvijek korak naprijed u primjeni modernih tehnologija koje olakšavaju rad uposlenima i osiguravaju totalnu zaštitu okoline. Također, u više projekata sa drugim kompanijama Messer je aktivno učestvovao u spašavanju ekosistema BiH. Odranije je poznato da Messer proizvodi, pakuje i prodaje čiste plinove i doprinosi očuvanju životne sredine, jer njegova postrojenja ne emitiraju štetne plinove u atmosferu.

– Naša filozofija kad uđemo na neko novo tržište da nam nije najbitniji profit, jer će on neminovno doći kad napravimo atmosferu pogodnu za razvoj i stabilnost, pokazala se ispravnom posebno u BiH. Uložili smo više od 100 miliona eura, te mogu ponosno reći da nijedna KM nije izašla iz BiH, jer sve što se zaradi ulaže se, uz dodatni novac osnivača. Messer u BiH će i u 2019. nastaviti sa novim rukovodstvom širenje svojih postojećih aktivnosti, otvarati nova tržišta, modernizirati svoje proizvodne i distributivne kapacitete i investirati u nove projekte. Nama je, pored svega, važno da svako naše ulaganje bude ulaganje u zemlju i njene mlade obrazovane kadrove, poručio je Ilievski uoči prelaska na novu funkciju.

Messer je sa Ilievskim na čelu intenzivno pomagao i ulagao u bh. sport i kulturu. Također, cijelu deceniju je učestvovao u restruktuiranju bh. privrede kroz prijedloge izmjena zakonodavstva, putem Vijeća stranih investitora (FIC), čiji je dugogodišnji član. Rad na tzv. “Bijeloj knjizi” postao je prepoznatljiv i u državnim institucijama.

– Strani investitori su u BIH uložili više od devet milijardi KM, što je 70 i više posto svih investicija u BiH. To je podatak koji treba svima u BiH da bude na umu, ističe Ilievski.

Ilievski je na čelu bosanskohercegovačkih privrednih društava bio punu deceniju, a zbog njegovih izuzetnih rezultata u kreiranju novih vrijednosti u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, postavljen je na poziciju regionalnog menadžera za Jugoistočnu Evropu.

Grupacije Messer, skupa sa 5.485 zaposlenika, djeluje u skladu sa definiranim principima koji uključuju fokus na kupce i zaposlenike, odgovorno ponašanje, korporativnu odgovornost kao i povjerenje i poštovanje. U 2016. poduzeće je ostvarilo konsolidirani prihod od 1.146 miliona eura (€).

Odnosi s javnošću/Messer BH Gas/Messer TehnoplinStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno