Zločini

Ilegalno oružje, korupcija i kupovina diploma

750.000 komada ilegalnog oružje u BiH
750.000 komada ilegalnog oružje u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ilegalno oružje, kupovina diploma i korupcija- Ilegalno oružje u BiH, kupovina diploma u Srbiji i korupcija u Albaniji, samo su neke od teba kojim se bavi štampa na njemačkom jeziku.

U Bosni i Hercegovini postoji 750.000 komada ilegalnog oružja“, piše austrijski list „Kleine Zeitung“ i dodaje da „statistički gledano, svaki peti stanovnik BiH ilegalno posjeduje oružje“. „UN je u izvještaju o situaciji u BiH prošle godine naveo da ilegalno posjedovanje oružja predstavlja opasnost za sigurnost drugih država i to ne samo u regionu. Oružje koje je na crnom tržištu kupljeno u BiH, zaplijenjeno je u zapadnoj Evropi, prije svega u Velikoj Britaniji, Francuskoj i skandinavskim zemaljama. Dva francuska novinara su prije četiri godine u jednom novinskom članku ukazala na ovaj problem. Oni su na Palama za 400 eura kupili Kalašnjikov i zajedno s njim se autobusom vratili u Pariz. Nakon terorističkih napada na francuski satirički list „Charlie Hebdo“ se ispostavilo da je municija, upotrijebljena u tom napadu, porijeklom iz Bosne i Hercegovine i da je 1986. godine proizvedena u tvornici municije Konjicu. Bivši zamjenik ministra odbrane BiH, Živko Marjanac, tada je rekao da se takva municija nalazi u skladištima bh snaga sigurnosti kao i domaćinstvima“, navodi pored ostalog „Kleine Zeitung“.

Sumnjive diplome

Njemački magazin „Stern“ objavio je tekst u kojem se osvrće na „plagijate, fantomske diplome i nezavršene fakultete“ u Srbiji. Autor teksta navodi da u ovoj balkanskoj zemlji čak i političari i akademska vrhuška uz divlje diplome prave karijere. „Pravosuđe ništa ne poduzima“, piše Stern u tekstu koji počinje, kako navodi „mudrom idejom iz Surdulice kojom se žele otkriti fantomske diplome dva lokalna ugledna političara.

Naime, onaj ko posjeduje fotografiju iz studentskih dana dvojice političara, kao nagradu će od gradonačelnika dobiti 3.000 eura. Ono na šta će se neki nasmijati, ustvari je dugoročni skandal koji vodi do vrha države. Stručnjaci iz inostranstva predbacuju srbijanskom ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću da je njegov doktorski rad plagijat. Stefanović kaže da sa takvim optužbama nema ništa. Ali s obzirom da je ministar desna ruka svevladajućeg šefa vlade Aleksandra Vučića, on je sve istrage ugušio izjavom da u životu nije pročitao gluplje obrazloženje od onog za taj plagijat.““.
Stern također navodi da se na meti kritika zbog plagijata diplome našao i sam predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. „Broj doktorskih zvanja u Srbiji se znatno povećao.

Sa 206, 2007. godine, pet godina kasnije se taj broj povećao na 770. „Diplome su najbolji biznis“, piše list „Novosti“. Nije ni čudo ako se uzme u obzir da su plate male, a trogodišnji studentski troškovi najmanje 6.000 eura. Zašto pravosuđe ništa ne poduzima protiv masovnog fenomena? Postoji „pravna trulež“ jer sudije zavise od vlade, izjavio je sudija beogradskog Apelacionog suda Miodrag Majić za list „Novi magazin“. Mjesta sudija se godinama popunjavaju nekvalifikovanim, rodbinskim ili stranačkim kadrom. Oni svoja nezaslužena mjesta mogu sačuvati samo ako bezuvjetno služe vladi.

Mala, a bogata

„Mala Albanija – ustvari bogata zemlja“, naslov je teksta u listu „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ u kojem autor navodi da je Albanija najveće naftno polje u Evropi u kojoj je, bez obzira na to, litar bezina skuplji nego u Njemačkoj. Zef Preci, šef albanskog Centra za ekonomska istraživanja kaže da u albanskoj privredi nešto nije uredu. On izražava kritike zbog toga što je privreda podijeljena između malog broja ljudi iz Albanije i inostranstva. „Pošto su domaći akteri u bliskoj vezi sa vladom, parlamentom, sudstvom i bankama, ne postoje niti transparentnost niti kontrole. „Četvrtina poslanika su oligarhi. Prava podjela vlasti ne postoji. Nad nama vladaju korupcija, nepovjerenje i nepotiozam“, kaže Preci koji zbog toga iznosi kritike na račun predstojećih reformi Ustava i pravosuđa.

„SAD i EU vrše veliki pritisak na vladu premijera Edia Rame.Vašington je nedavno objavio listu sa imenima sudija i državnih tužilaca za koje smatra da su korumpirani i kojim je zabranio ulazak u SAD. Komesar za proširenje EU, Johannes Hahn je prošle sedmice u Tirani rekao da je reforma pravosuđa „ključni element“ za Albaniju u pristupnim pregovorima sa EU. Pravna nesigurnost je velika i to plaši mnoge investitore, navodi se u diplomatskim krugovima. „Da bi borba protiv korupcije bila vjerodostojna, potrebno je u zatvor smjestiti nekoliko važnih ljudi“, kaže Zef Preci.

dw.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno