Uncategorized

IK Vrijeme: Ljetopis Mula Mustafe Bašeskije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iz radionice zeničke Izdavačke kuće VRIJEME, u ediciji Posebna izdanja, iz štampe je izašlo posebno izdanje ‘Ljetopis’ Mula Mustafe Bašeskije. Dokument je to prvorazrednog značaja za političku i kulturnu historiju Sarajeva i Bosne. Pisar Bašeskija je u 18. stoljeću započeo pisati svoju knjigu, nama poznati ‘Ljetopis’ Mula Mustafe Bašeskije, ustrajavši u tom poslu narednih pedesetak godina. U prvom je dijelu Bašeskija zapisivao različite događaje, okolnosti i pojave iz života, a u drugom imena umrlih prijatelja, poznanika i sugrađana.

Novo izdanje Bašeskijina ‘Ljetopisa’ priređeno je uz određene tehničke, jezičke i dizajnerske promjene. Namjera IK Vrijeme je bila da oživi ovo dragocjeno štivo i obogati iskustvo čitanja savremenim čitaocima.

Doživljaj čitanja Bašeskije obogaćen je audioinsertima koji se aktiviraju skeniranjem QR koda na najavnim stranicama svake od šest dekada ‘Ljetopisa’ što čitaoce vodi na njihov YouTube kanal. Glas Bašeskiji dao je glumac Nermin Tulić, a postprodukciju je uradio duo Basheskia & Edward Q, sarajevski elektroakustični dvojac koji čine Nedim Zlatar i Leonardo Šarić. KNJIGU možete naručiti OVDJE.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno