fbpx
Zenica

Iftar Mreže mladih sa štićenicima JU “Dom – porodica” Zenica

Iftar Mreže mladih sa štićenicima JU “Dom – porodica” Zenica – U prelijepom ambijentu prostorija MIZ Zenica, imali smo čast da na iftaru ugostimo nama drage goste iz JU „Dom – porodica“ Zenica. Svečani gost na ovom iftaru bio je naš hfz. Fahir ef. Arnaut, imam Osman Čelebijine – Potočke džamije u Zenici. Samom iftaru prethodilo je klanjanje zajedničkog akšam – namaza u Čaršijskoj džamiji, a nakon toga i riječi dobrodošlice koordinatora naše Mreže mladih Muamer ef. Dizdarevića.

Iftar je protekao u ozračju ugodnog razgovora, međusobnog upoznavanja i planiranja budućih zajedničkih akcija i projekata. Nakon iftara, obratio se sa nekoliko riječi hfz. Fahir ef. Arnaut, koji je svojim govorom osvježio naše duše, unio dozu ljubavi u naša srca i probudio društvenu empatiju u nama. Posebno su se istaknule dvije poruke date kroz dvije historijske islamske ličnosti, a koje je hafiz na sebi svojstven način prezentirao.

Prva je kroz ličnost Allahovog Miljenika, Muhammeda s.a.w.s., koji je odrastao kao siroče i nikada u životu nije posustajao zbog toga. Allahovom sudbinom, Muhammed s.a.w.s, postaje Allahov poslanik i sav njegov trnoviti životni put biva nadoknađen. Druga poruka je kroz ličnost velikog osvajača, sultana Mehmeda el-Fatiha, koji je kao mladić osvojio do tada neosvojivi Konstantinopolj i to uz pomoć svog znanja.

Važnost sticanja znanja i lijepog ahlaka su jedne od najvažnijih stvari i imperativa u islamskom društvu kazao je hafiz Arnaut. Nakon ovog hafizovog predavanja naši gosti su dobili od hafiza na poklon po jedan primjerak sufare. Svi prisutni su bili počašćeni prelijepim učenjem ilahije članica Mreže mladih Rukajje Podojak i Amine Doglod.

Ovaj iftar je prvi u nizu koje će Mreža mladih organizovati u saradnji sa ovom Javnom ustanovom. Jedan od zadataka Mreže mladih jeste da u našem društvu uklanjamo barijere među ljudima, da svu našu braću i sestre, a posebno mlade ljude kojima je potrebna bilo kakva vrsta pomoći, podržimo, te da uz Allahovu dž.š. milost, zajedničkim naporima, osnažimo našu zajednicu, naše društvo i samog pojedinca.

Zahvaljujemo se našim gostima iz JU „Dom – porodica“ što su nam ukazali čast i privilegiju da budemo dio njihovog društva i upućujemo dovu Uzvišenom Gospodaru da im podari svako dobro u njihovim životima, da ih osnaži u njihovom obrazovanju i da im vjera bude oslonac i spas, a da im mi budemo neizmjerna i bezrezervna podrška.

FARIS HAZIĆ

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem