Sudske klupe

Identitete građana BiH prodavali kriminalcima

Identitete građana BiH prodavali kriminalcima
Identitete građana BiH prodavali kriminalcima
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Identitete građana BiH prodavali kriminalcima- U okviru akcije “Papirus” pripadnici SIPA-e uhapsili su jučer deset osoba osumnjičenih da su kao organizirana kriminalna grupa krali identitete bh. građana koje su prodavali kriminalcima iz regiona, čime su im omogućavali dobivanje originalnih pasoša BiH.

Više agencija

Akcija je provedena na području Sarajeva i Zvornika, a u njenoj pripremi učestvovalo je više policijskih agencija, među kojima Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i MUP Srbije. U SIPA-i jučer nisu željeli otkrivati identitete osumnjičenih, a nezvanično saznajemo da među uhapšenima ima radnika matičnih ureda i CIPS-a.

– Slobode je lišeno 10 osoba zbog sumnje da su počinile krivična djela organizirani kriminal, krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja. Akcija je trajala duži vremenski period, tokom kojeg je prikupljena veća količina dokaza – saopćila je SIPA.

U saopćenju se navodi da se akcijom “Papirus” SIPA suprotstavila organiziranom kriminalu i razbila lanac koji se bavio krađom bh. identiteta koji su korišteni za izradu lažnih pasoša.

Ranije aktivnosti

– Istragom je utvrđeno da je ova kriminalna grupa pribavila lažne dokumente BiH za 36 osoba iz kriminalnog miljea – navode iz SIPA-e.

Sličnu akciju 20. juna ove godine proveo je MUP RS kada su uhapšeni Dane Bikić i Boban Pećanac iz Banje Luke i još šest osoba osumnjičenih da su ukradene identitete prodavale članovima kriminalne grupe pljevaljskog narkobosa Darka Šarića te osobama za kojima su raspisane potjernice zbog ubistava, pljački i drugih teških krivičnih djela. U akciji je priveden i Šarićev bliski saradnik Petar Ćosić, kojeg je hrvatski USKOK teretio za krijumčarenje 139 kilograma kokaina iz Brazila, vrijednog 12,8 miliona eura.

Dvojica privedena
U akciji kodnog naziva „Papirus” u Zvorniku su uhapšeni B. Đ. i S. M. Oni su privedeni zbog sumnje da su bili dio grupe koja se bavila krivotvorenjem isprava i ovjeravanja dokumenata neistinitog sadržaja. U Zvorniku su pretresni njihovi stanovi.

Vođa ”Pink Pantera” imao pasoš BiH
U ranijoj akciji MUP RS je utvrdio da su ukradene identitete bh. građana imali kriminalci visokog kova kao što su Slovenci Jakob Remškar i Dragan Beljkaš, koji su hapšeni u akciji “Balkanski ratnik”, zatim državljanin Bugarske Georgiu Semerdžiev, državljanin Crne Gore Edi Hadžalić, kao i Hrvati Neven Tomašević i Dragan Pažin. Lažni bh. pasoš imao je i član svjetski poznate bande ”Pink Panter” Borko Ilinčić, koji je prilikom hapšenja u Madridu imao dokumente s imenom Ivana Kljajića iz Dervente.

Autor: O. MATAVULJ/Z. KULJIĆ
avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno