Info

‘Ideal 68’, novi dokumentarni film Al Jazeere Balkans

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

‘Ideal 68’, novi dokumentarni film Al Jazeere Balkans – Studentski protesti u Jugoslaviji, održani u junu 1968. godine, tema su dokumentarnog filma “Ideal 68“ autora Almira Šećkanovića i Marka Subotića, rađenog u produkciji televizije Al Jazeera Balkans, koji sa distance od 50 godina posmatra prvi i jedini sukob jugoslovenskih studenata sa tadašnjim establišmentom.

Protesti su počeli u Beogradu, no brzo su se raširili u Sarajevo, Zagreb i Ljubljanu.

-Film prati kompletnu priču protesta u Jugoslaviji, iz svih uglova i svih gradova. Učesnici u filmu su ljudi koji su pokrenuli pobunu u Beogradu, ali i oni koji su je preuzeli u drugim gradovima, poput Sarajeva i Zagreba. Time smo pokušali zaokružiti našu priču, ali i pokazati da su protesti iz 1968. bili proizvod jugoslovenskog društva u cjelini – pojašnjava Almir Šećkanović, bh. novinar koji zajedno s beogradskim kolegom Markom Subotićem potpisuje autorstvo nad filmom “Ideal 68“.

U filmu govore direktni učesnici protesta, poput Dragoljuba Mićunovića, Sonje Liht, Borke Pavićević, Žarka Puhovskog, te Zdravka Grebe, lidera sarajevskih protesta.

-Sarajevo je imalo posebno mjesto u tim protestima. Više od 5.000 studenata je tih dana marširalo ulicama grada tražeći više socijalne pravde i veću jednakost, jer i tada se počela stvarati klasna razlika, koja prema mišljenju mlade generacije, nije trebala postojati u jednom socijalističkom društvu. U Sarajevu su zabilježeni najžešći okršaji studenata i tadašnje milicije, a te arhivske snimke, načinjene od milicije, možete pogledati u filmu – rekao je Feni Šećkanović.

Film “Ideal 68“ biće premijerno prikazan 31. maja u 21 sati u programu Al Jazeere Balkans.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno