Ljudi

Ibrahim Bilčević

Nesvakidašnji talenat iz Orahovice kod Nemile
Nesvakidašnji talenat iz Orahovice kod Nemile
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ibrahim Bilčević- BiH je zemlja prepuna mladih ljudi, koji su s ponosom ovu zemlju predstavljali širom Evrope i svijeta u različitim takmičenjima, te osvajali brojne nagrade, pohvale i priznanja.

Jedan od takvih mladića je i maturant Medrese „Osman ef. Redžović“ iz Velikog Čajnog kod Visokog, Ibrahim Bilčević, koji je viceprvak Evrope u učenju Kur’ana, a do tog uspjeha je stigao na takmičenju u Zagrebu i to u kategoriji do 30 godina, u kojoj je bio i najmlađi.

Ibrahim (19) dolazi iz Orahovice kod Nemile, a svojim glasom ostavlja bez daha i osvaja srca. 2014.godine osvojio je prvo mjesto na takmičenju u učenju Kur’ana među učenicima medresa, da bi prošle godine zauzeo drugo mjesto na 22. takmičenju učača Kur’ana u kategoriji „Tilavet“ koje je održano u Zagrebu, a na kojem su prvo mjesto podijelili Ahmed Alili iz Hrvatske i Ismail Kaya iz Turske.

– Od malenih nogu roditelji su mi usadili ljubav prema Kur’anu, a još prije polaska u školu znao sam učiti u Kur’anu, a sa babom sam učio i napamet. Nakon dolaska u medresu nastavio sam s vježbanjem i usavršavanjem, slušao sam razne učače Kur’ana, ezana, a sa svojim razrednikom hafizom Abdulkadirom Kadićem i profesorom Edinom Fazlićem, počeo sam učiti i pravilnosti, savladavati finese kiraeta i tedžvida, a istovremeno sam se upisao i u hor, gdje sam naučio mnoge stvari, od kontrole glasa, pa do tehnika disanja, što je do tada za mene bila nepoznanica. – priča nam ovaj vrsni učač Kur’ana.

Uslijedila su i pomenuta takmičenja i ogromni uspjesi, a Ibrahim, koji završava medresu, nema namjeru stati. Upisat će Fakultet Islamskih nauka, a namjera mu je dalje usavršavanje.

– Vršnjacima i omladini bih poručio da što više uče Kur’an. Mnoštvo je učenih ljudi, istraživača, naučnika koji se bave brojnim stvarima, a u suštini su nesretni, a Kur’an je dnevna doza smiraja. Svi kojima je prioritet dunjaluk teško da će uspjeti u životu i poslu bez vjere, a uz Kur’an mladi mogu dosta toga postići. – poručio je na kraju Ibrahim Bilčević, mladić o kojem će se u budućnosti sasvim sigurno mnogo toga čuti.

Ibrahimov talenat prepoznali su i u Medresi „Osman ef. Redžović“ koju ove godine završava.

– Ljudi koji su relevantni da donose procjene kažu da je Ibrahim vanserijski talenat koji će u budućnosti napraviti spektakularne rezultate. Nadam se da će specijalizirati učenje negdje gdje postoje uslovi za to, jer za njegov nivo talenta u posebnim melodijama Kur’ana (mekamu) u našoj zemlji nema uslova, a kod nas ne postoji ni verifikovani stručnjak kojem je specijalnost mekam. Osim talenta koji posjeduje, Ibrahim je kroz školovanje bio odlikaš i dječak za primjer, svojim ponašanjem i odnosom i prema nauci i prema vjerskim obavezama, kao i prema kolegama. – kazao nam je direktor medrese, Dženan Handžić.

visoko.co.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno