Info

I zrak se u BiH dijeli na entitete

I zrak se u BiH dijeli na entitete
I zrak se u BiH dijeli na entitete
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

I zrak se u BiH dijeli na entitete- Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u svom posljednjem izvještaju o zagađenosti zraka u gradovima širom svijeta rangirala je bh. gradove Sarajevo i Tuzla, ali podaci kojima raspolaže, kada je naša zemlja u pitanju, datiraju još iz 2010. godine.

Razlog za to je što se podaci o zagađenju zraka iz BiH već godinama ne dostavljaju Evropskoj agenciji za okoliš (EEA).

Enis Krečinić iz Sektora životne sredine Hidrometeorološkog zavoda FBiH za „ Avaz” je kazao da su ove podatke, prema EEA, dostavljali do 2012., a onda je Evropska okolišna agencija promijenila format informacija koje zahtijeva.

“Mi u BiH imamo dva entitetska hidrometeorološka zavoda koja upravljaju svojim mrežama, a EEA zahtijeva da se takvi podaci dostavljaju s nivoa države. Tada smo se mi pokušali dogovoriti o tome šta bi ko i kada slao. Tek prošle sedmice dobili smo odluku Vlade FBiH o načinu slanja potrebnih podataka i pripremili smo ono što ćemo poslati do 2. februara ove godien, pojasnio je Krečinić.

Kako je naveo, pripremljeni podaci su za 2015., a u septembru će biti poslani i oni za prošlu godinu.

“Prema postignutom dogovoru, u budućnosti će dva entitetska zavoda izvještavati Evropsku agenciju naizmjenično, jedne godine jedan, a druge drugi. Dostavljat će se podaci za cijelu BiH – zavod čiji je red da šalje podatke sublimirat će ih za cijelo područje države”, naglasio je Krečinić.

Dodao je da su pomoć dobili upravo od Evropske agencije, koja je pomogla i osigurala potrebni softver u koji će zavodi unositi svoje podatke.

Sarajevo je, prema listi WHO iz 2010., bilo treći najzagađeni ji glavni grad Evrope, nakon Tbilisija i Skoplja, dok je Tuzla drugi najzagađeniji grad Evrope, nakon Tetova u Makedoniji.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno