Posuđeno

I supruga predsjednika SDP-a Hrvatske među osobama koje su “studirale” u Zenici, a zbog čijih diploma je u Srbiji uhapšen bivši rektor

Podijeli ovu vijest:

Supruga predsjednika SDP-a Hrvatske Peđe Grbina jedna je od 40-ak medicinskih sestara koje su upisale studij na kragujevačkom univerzitetu. Upravo je zbog zloupotreba vezanih za studentice iz Hrvatske uhićen penzionisani rektor tog Univerziteta Nebojša Arsenijević (64) u aferi o kojoj su mediji izvještavali i prije nekoliko godina, ali tek sada dobiva pravosudni epilog. Peđa Grbin za Novu TV je rekao da su zapanjeni te da su se medicinske sestre ni krive ni dužne našle u problemu. Cijelo školovanje, tvrdi, odvijalo se u Puli, a mijenjali su im se tek nazivi institucija koje su sve vodile te indeksi.

O čemu je zapravo riječ. Naime, organizator navedenog studija je uz pulsku Politehniku bio podružnica Europskog centra za mir i razvoj Ujedinjenih naroda (ECPD), koji je osnovan još sredinom 80-tih. Upravo je činjenica da su provodili studij bez dopusnice Ministarstva nauke i obrazovanja bio razlog da su se od tog studija distancirale i gradske vlasti koje su mu u početku dale podršku. No, on se nastavio bez obzira što je još 23. januara 2013. godine, nakon provedenog upravnog nadzora, Ministarstvo donijelo rješenje da se u roku od tri mjeseca obustave sve aktivnosti koje su se izvodile bez dopusnice.

Sumnjive rabote

Odluku je potpisao tadašnji SDP-ov ministar obrazovanja i nauke Željko Jovanović. Već tada je bilo sumnji da bi se cijelim slučajem trebao pozabaviti i USKOK. Srbijanski mediji prijašnjih godina također su pisali o sumnjivim rabotama rektora Arsenijevića, ali se ništa nije događalo sve dok on nije otišao u penziju. Nakon njegovog penzionisanja kragujevački je Univerzitet ustvrdio da postoji 61 krivotvorena diploma, od čega 45 hrvatskih državljana, i njih 22 su na kraju i poništene. Kao kuriozitet srbijanski mediji ističu da je Arsenijević potvrde hrvatskim studentima izdavao na hrvatskom jeziku. Navodi se i kako je kragujevački Univerzitet pretrpio i financijsku štetu jer polaznici iz Hrvatske koji su nastavu pohađali i u Zenici i Bihaću nisu uplatili ništa za školarinu. Cijena studija je bila oko 2.000 eura, a Arsenijević je, kako izvještava “Blic”, “težak milione eura”.

Prema neslužbenim informacijama, radilo se o saradnji kragujevačkog Univerziteta s partnerima u Puli prilikom čega je upisano 160 studenata i za tri godine zarađeno je najmanje oko 960 hiljada eura. Tužiteljstvo u Kraljevu, koje vodi istragu, trebalo bi ustanoviti kako je podijeljen novac među akterima ove afere koja ovih dana potresa visoko školstvo u Srbiji. Inače, samo dva dana nakon što je MZO Politehnici Pula naložilo da obustavi sve svoje aktivnosti vezane uz sporne studijske programe koji se izvode bez dopusnice, Europski centar za mir i razvoj svečano je otvorio međunarodni doktorski studij iz područja biomedicine u Puli – također u partnerstvu sa Univerzitetom Kragujevac.

Dodatne provjere

Osim što su na protuzakoniti studij upozoravale institucije, na to su upozoravali su i novinari, ali nažalost bivali su cenzurirani. Inače, u rješenju Ministarstva nauke i obrazovanja Hrvatske među ostalim se navodi da će oni koji su završili taj studij imati mogućnost, prema zakonskim propisima, zatražiti da im se priznaju stečene kvalifikacije na inostranim studijima. Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) zatražila je dodatnu provjeru diploma kragujevačkog univerziteta.

“Kod nas je ukupno 13 medicinskih sestara, koje su završile studij u Kragujevcu, prošlo postupak polaganja ispita u Hrvatskoj komori medicinskih sestara 2015. godine. To su sve medicinske sestre koje su i bile srednje medicinske sestre u Hrvatskoj. Mi kao Komora smo im poslali popis od 13 osoba koje su kod nas položile razliku ispita, jer znamo da su 22 diplome poništene, tako da provjerimo jesu li ove sestre koje su položile razliku još 2015. godine među tim imenima”, rekao je predsjednik HKMS-a Mario Gazić za Dnevnik Nove TV.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je da nema službenih informacija o konkretnoj temi i da će po dobivenim informacijama postupati u okviru svoje nadležnosti.

Istraga zbog pogodovanja hrvatskim državljanima da steknu diplome

U Srbiji je u toku istraga protiv bivšeg rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića i nekadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta Predraga Čanovića koji se terete da su zloupotrebom ovlasti pogodovali pri izdavanju diplome Albancima i državljanima Hrvatske i pribavili višemilionsku korist.

Arsenijević i Čanović uhapšeni su u srijedu po nalogu Posebnog odjela za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužiteljstva u Кraljevu, a osumnjičeni su za trgovinu utjecajem i zloupotrebu službenog položaja. Oni su, prema izvještajima srbijanskih medija, protivno propisima za upis stranih državljana na studijske programe, protuzakonito posredovali pri upisu 45 državljana Hrvatske na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj 2013/2014 godini, čime je im je omogućeno da steknu 44 diplome.

Prema saopćenju MUP-a, P.Č. je osumnjičen da je omogućio upis i školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dvije godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog s nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Europski centar za mir i razvoj pri čemu su, kako se navodi, “studentice ugovore potpisale sa Europskim centrom za mir i razvoj”.

Sumnja se da su izdate 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da za to nisu izmirene financijske obveze, što je Univerzitetu u Kragujevcu nanijelo štetu od oko 2,7 miliona dinara, odnosno oko 22,8 hiljad aeura, budžetu Srbije za oko 2,7 hiljade eura, a Fakultetu medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina u ukupnom iznosu od 48,2 hiljade eura. Prema pisanju hrvatskih medija, u hrvatskom zdravstvu radi 13 medicinskih sestara s diplomama iz Kragujevca, a njihova će se valjanost utvrditi nakon istrage.

Posredovanjem je omogućeno i da jedan neimenovani državljanin Hrvatske, student Europskog centra za mir i razvoj, obrani doktorsku disertaciju i stekne diplomu doktora nauka, a da nije ni bio upisan kao student fakulteta u Кragujevcu, niti je izmirio svoje financijske obaveze prema fakultetu i sveučilištu.

Omogućivši obranu doktorske disertacije i izdavanje diploma hrvatskom državljaninu, osumnjičeni su, kako se navodi, oštetili Univerzitet u Кragujevcu u iznosu od najmanje oko 700 eura, budžet Srbije za desetinu te sume, a Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina za strane državljane u ukupnom iznosu od 6.970 eura.

Prema izvještajima srbijanskih medija Predrag Čanović je saslušan i pušten da se brani sa slobode, dok je advokat drugoosumnjičenog Nebojše Arsenijevića odbio komentirati slučaj. (Hina)

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno