Info

I statistika potvrđuje: Kamatne stope u BiH nikada niže

I statistika potvrđuje: Kamatne stope u BiH nikada niže – Da su u BiH pojeftinili krediti i da kamatne stope na pozajmljivanje sredstava nikada nisu bile niže potvrđuju i zvanični statistički podaci, izvještava Indikator.ba.

Pad kamatnih stopa na kredite, kako se može vidjeti iz podataka Centralne banke BiH (CBBiH), evidentan je od sredine prošle godine, od kada ova inastitucija naplaćuje bankama držanje slobodnih novčanih sredstava, a najizraženiji je kod stambenih kredita stanovništvu.

Kamate na stambene kredite stanovništvu sa promjenjivom stopom i inicijalnim periodom fiksne kamatne stope do jedne godine iznosile su u ožujku ove godine 4,2 posto. Sredinom prošle godine, kamate na ove kredite bile su u prosjeku 5,6 posto.

Na stambene kredite od preko 10 godina kamatne stope prosječno iznose 4,9 posto i u odnosu na ljeto prošle godine pojeftinile su za 1,0 posto.

Na potrošačke kredite sa promjenjivom stopom i inicijalnim periodom fiksne kamate do jedne godine, kamate su u ožujku ove godine prosječno iznosile 7,6 posto, nakon što su u posljednjem kvartalu 2016. premašivale 8 posto.

Kamate na ostale kredite sa preko pet godina inicijalnog perioda fiksne kamatne stope iznosile su u ožujku ove godine 6,9 posto, a sredinom prošle godine
7,6 posto.

Trend rasta početkom godine jedino je prisutan kod ostalih kredita stanovništvu sa kraćim inicijalnim periodom fiksne kamatne stope.

Tako su u prva tri mjeseca ove godine, nakon što su u drugom dijelu prošle godine bilježile blagi pad, porasle kamate na kredite sa promjenjivom stopom i inicijalnim periodom fiksne kamatne stope do jedne godine.

Ove kamate prosječno su u ožujku iznosile 7,2 posto, nakon što su u rujnu prošle godine bile 6,7 posto, a u srpnju 7,0 posto.

Istovremeno, kamatne stope na depozite, sa kojima su aktivne kamate u korelaciji, nikad nisu bile niže.

Kamatne stope na depozite stanovništvu u eurima sa dogovorenim dospjećem do jedne godine bile su u ožujku ove godine prosječno 0,46 posto.

Još sredinom prošle godine ovi depoziti mogli su se pohraniti u banke po cijeni od 0,68 posto.

Na eurske depozite sa dospjećem preko dvije godine kamata u ožujku bila je 2,1 posto, a sredinom prošle godine kretala se oko 2,2 posto.

Na depozite po viđenju kamatna stopa spala je na 0,087 posto u ožujku ove godine, nakon što je srednom prošle godine iznosila 0,123 posto.

manager.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem