Politika

Huskić: Saradnja izvršne i zakonodavne vlasti ZDK na visokom nivou

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Huskić: Saradnja izvršne i zakonodavne vlasti ZDK na visokom nivou – Prije nešto više od mjesec dana za predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona izabran je Ćazim Huskić. Njegovo imenovanje uslijedilo je nakon što je 07. maja ove godine dr. Amira Hadžić podnijela ostavku. Ćazim Huskić, rođen  je 1965. godine u Žepču, Begov Han. Oženjen, otac troje djece.

Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a srednjoškolsko obrazovanje u Zenici gdje završava I Vojnu akademiju ROŠ – smjer Borbeno komandovanje.

– Do 1992. godine radio sam u nekoliko državnih firmi, a nakon 1995. godine pa sve do danas sam privatni poduzetnik, odnosno penzionisani pripadnik Armije RBiH. U svojoj biografiji, s ponosom ističem da sam bio pripadnik Patriotske lige, a kasnije i Armije RBiH od 1991. do 1995. godine. U tom periodu obavljao sam dužnosti komandira čete i bataljona. Penzionisan sam kao ratni komandant u činu pukovnika, kazao nam je na početku razgovora predsjedavajući Huskić.

Svoju političku karijeru gradio je u Stranci demokratske akcije, obavljao je dužnost predsjednika MOS-a SDA Žepče, a sada je aktuelni predsjednik OO SDA Žepče i član Izvršnog odbora SDA ZDK

Rad u korist građana

NR: Koji je Vaš motiv da prihvatite funkciju predsjedavajućeg Skupštine ZDK i šta će biti prioritetno u Vašem radu?

HUSKIĆ: Izvršni odbor SDA ZDK predložio je mene kao kandidata za predsjedavajućeg Skupštine ZDK na što sam ja dao svoj pristanak. Pristao sam jer shvatam ovu poziciju kao priliku da sve ono što sam mislio da se ne kreće dovoljno brzo i sa čime nisu zadovoljni naši građani pokušam ubrzati. Mnogo je faktora koji treba da se slože da bi se primjetio taj napredak i ja sam u svom prvom obraćanju javnosti naglasio da ću se u svom radu pridžavati Ustava i Poslovnika, uvažavati poziciju i opoziciju i sve kolege iz ovog saziva Skupštine ZDK pozvao sam na iskrenu i, što je za mene najvažnije, za građane ZDK korisnu saradnju.

NR: Usvojen je program rada Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Šta su, po vašem mišljenju, najznačajniji dokumenti o kojima će raspravljati zastupnici u Skuštini  ZDK?

HUSKIĆ: Dokumenti koji su sastavni dio Progama rada Skupštine u većini slučajeva su stalni dokumenti koji su predmet rada ovog nivoa vlasti, a odnose se na Budžet ZDK, izvršenje Budžeta, izvještaje javnih ustanova i preduzeća kojima je osnivač Kanton i sl. Pored ovoga, već imamo pokrenute kvalitetne inicijative koje rješavaju svakodnevne probleme naših sugrađana, a jedna od takvih, pokrenuta od strane nezavisnog zastupnika Omera Škalje, već je usaglašena i trebala bi da se nađe na narednoj sjednici. Ta inicijativa odnosi se na legalizaciju i privremeni priključak objekata na mrežu električne energije sve do izdavanja građevinske dozvole.

Saradnja izvršne i zakonodavne vlasti

NR: Kakva je saradnja zakonodavne i izvršne vlasti u ZDK, odnosno, funkcioniše li sve na relaciji Skupština-Vlada?

HUSKIĆ: Kada je riječ o saradnji između zakonodavne i izvršne vlasti ZDK, moje mišljenje je da je ta saradnja trenutno na visokom nivou. Vlada je na svojoj posljednjoj sjednici uskladila svoj Program rada sa nedavno usvojenim Programom rada Skupštine ZDK što pokazuje ozbiljnost i spremnost kako nas, u zakonodavnoj, tako i naših kolega u izvršnoj vlasti na ekspeditivnu saradnju. Raduje me informacija koju sam dobio od mojih saradnika u Stručnoj službi da realizaciju Programa rada prati njegovo izvršenje u potpunosti, bez obzira na sva kašnjenja koja su se dešavala pri formiranju vlasti u ZDK. Ono što mogu obećati je to da ćemo se maksimalno truditi da izvršimo sve planirane aktivnosti u ovoj godini, posebno one koje se direktno tiču rješavanja problema našim sugrađanima koji su nas zadužili datim povjerenjem.

NR: Kako po Vašem mišljenju funkcioniše aktuelna skupštinska većina i da li ima kvalitetnu opoziciju? Kolika je do sada realizacija planiranog posla u Skupštini, koliko je akata usvojeno od konstituisanja, a koliko je bilo planirano u ovom periodu?

HUSKIĆ: Aktuelna većina u Skupštini ZDK funkcioniše odlično. Trenutno u vlasti na nivou ZDK imamo dugogodišnje koalicione partnere, kao i partnere koji su po prvi put dio večine u našem kantonu, ali su svojom željom za kvalitetnom suradnjom pokazali spremnost da zajedno radimo na rješavanju svakodnevnih problema, kao i nastavku rasta ZDK.

Moje mišljenje o trenutnoj opoziciji, odnosno dojam koji sam stekao kroz desetak sjednica je da se puno vremena troši na bespotrebna odugovlačena u raspravama kod nekih tačaka koje, uprkos svim populističkim nastojanjima opozicije, na kraju budu usvojene. Moram kazati da te rasprave u većini slučajeva ne nude nikakva korisna rješenja i prijedloge, nego samo služe za odugovlačenje i usporavanje rada kantonalnog parlamenta. Bez obzira na sve ovo,vjerujem i nadam se da će  opozicija kroz naš rad prihvatiti da je trenutna većina stabilna i ozbiljna, te da će nam postati kvalitetan korektiv u našem radu.

NR: Kako ocjenjujete izvještavanje medija o radu Skupštine ZDK?

HUSKIĆ: Uvažavam rad medija i mislim da su mediji naš najbolji korektiv. Kroz dosadašnji rad u Skupštini ZDK primjetio sam da svi mediji koji prate naš rad izvještavaju objektivno, odnosno građanima prenesu prave informacije o radu Skupštine ZDK. Vjerujem da će tako ostati, a ono što mogu kazati ovom prilikom je to da sam uvijek spreman za suradnju u cilju prenošenja istine i činjenica o onome što mi radimo.

NR: ZDK, u poređenju sa ostalim kantonima ali i višim nivoima vlasti, do sada je vodio računa o rashodima i ostvario ogromne uštede samim tim što zastupnici nisu profesionalizovani. Vi, kao predsjedavajući Skupštine, niste iskoristili mogućnost profesionalizacije. Na nedavno održanoj sjednici Skupštine Usvojen je Zakon je o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti ZDK, koji omogućava predsjedavajućem da uposli profesionalnog savjetnika. Hoćete li iskoristiti ovu mogućnost i uposliti savjetnika?

 HUSKIĆ:Moram naglasiti da zastupnici Skupštine ZDK jedini u Federaciji BiH nisu profesionalci I to su ogromne uštede. Već smo imali inicijativu zastupnika o profesionalizaciji zastupnika o kojoj  ćemo se sigurno morat izjašnjavat u bliskoj budućnosti i vidjećemo kako razmišljaju zastupnici 8.saziva Skupštine ZDK. Istina je da ja nisam prihvatio profesionalizaciju predsjedavajućeg iz više razloga, ali ne mislim da ne treba popuniti upražnjena mjesta u stručnoj  službi kako bi se sve obaveze izvršavale pravovremeno I bez kašnjenja. Naglašavam upražnjena mjesta, a nikako ne gomilanju bespotrebne administracije. Kada govorimo o Zakonu o dopunama Zakona o plaćama u organima FBiH radi se o usaglašavanju sa Federacijom BiH što nam je bila zakonska obaveza, kako nama tako i svim drugim kantonima.

Da li ću ja iskoristiti mogučnost angažovanja savjjetika, to zavisi od niza faktora, ali i ako dođe do toga naglašavam da se pravi ušteda Kantonu jer je velika razlika u primanjima predsjedavajućeg i savjetika.

IZVOR: NAŠA RIJEČ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno