Posuđeno

Humanost: Osoblje Službe za ginekologiju i porodiljstvo KBZ pokrenulo akciju – Srebreničanka i njena porodica u 2017. ulaze sretniji i sigurniji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Humanost: Osoblje Službe za ginekologiju i porodiljstvo KBZ pokrenulo akciju – Srebreničanka i njena porodica u 2017. ulaze sretniji i sigurniji- Dana, 27.12.2016. godine na trudnički odjel Službe za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju Kantonalne bolnice Zenica primljena je pacijentica u 38. sedmici trudnoće zbog blažih bolova.

Pacijentica i njen nevjenčani suprug su prognanici iz Srebrenice i Bratunca i sada žive kao podstanari u manjoj kući u Vozući zajedno sa svojom četverogodišnjom kćerkom. Njen suprug radi povremeno, kada vremenske prilike dozvoljavaju, kao najamni radnik čime i izdržava svoju porodicu. U bolnicu je stigla automobilom uz obećanje da će dug nastao prevozom, izmiriti čim bude imala novca. Pacijetnica živi u vanbračnoj zajednici iz razloga što nema novca da ode u Srebrenicu i izvadi potrebnu dokumentaciju za vjenčanje.

Za vrijeme jedne dežure, pacijentica je zamolila dežurnog ljekara da se porodi čim prije jer joj je kćerka kod kuće praktično gladna obzirom da je suprug morao ostati sa njom. To je bio momenat kada je cijela Služba za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju Kantonalne bolnice Zenica odlučila nešto napraviti kako bi pomogla svojoj pacijentici i njenoj porodici. Za svega dva sata prikupilo se oko 1.000 KM uz drugu pomoć u opremi za nju i bebu.

U akciju su se uključile i kolege sa drugih Službi iz bolnice kao i prijatelji i rodbina van bolnice. Od novca koji je prikupljen, kupile su se namirnice i higijenski pribor za kuću, nešto odjeće i novogodišnji poklon za djevojčicu kao i druge stvari koje su potrebne trudnici. Jedan kolega sa Odjela je zajedno sa suprugom od kolegice sve namirnice, kao i pacijenticu i njenog supruga odvezao njihovoj kući u Vozuću obzirom da je pacijentica puštena na vikend iz bolnice. Dio prikupljenog novca je iskorišten da bi se izmirila kirija za smještaj za naredna tri mjeseca, a jedan dio je dat u novcu da bi imali za prevoz do bolnice.

Pacijentica se vratila u bolnicu poslije novogodišnjih praznika i vrlo brzo porodila. Rodila je zdravog dječaka. Naša Služba i dalje učestvuje u akciji prikupljanja pomoći za nju. Dio novca će se iskoristiti da se obezbijede sve neophodne stvari za bebu a od drugog dijela novca će se kupiti potrebni alat za pacijenticinog supruga kako bi mogao raditi i izdržavati svoju porodicu. Na taj način su ljekari i drugo osoblje naše Službe, pored visokog stepena profesionalizma, pokazali i humanost koja i čini osnovu našeg plemenitog poziva. KBZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno