Info

Hrvatska najzaduženija u regiji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Visual Capitalist, internet sajt koja objavljuje vizualizacije ekonomskih podataka objavila je grafikon svjetskog javnog duga, koji pokazuje da su najzaduženije zemlje svijeta, promatrano kroz odstotak u ukupnom dugu – SAD i Japan.

Prema podacima koje su preuzeli od Međunarodnog monetarnog fonda, ukupni globalni javni dug trenutno iznosi oko 60 biliona dolara. Radi se isključivo o javnom dugu, u koji nisu uključeni dugovi građana i privatnih kompanija.

SAD koji čini 23,3 posto svjetske ekonomije ima udio u ukupnom javnom dugu od 29,05 posto. Njihova zaduženost iznosi 103,4 posto BDP-a.

Japan koji u svjetskoj ekonomiji sudjeluje s 6,18 posto, ima 19,99 posto ukupnog svjetskog javnog duga.

Kina, druga najveća svjetska ekonomija, u globalnoj ekonomiju sudjeluje s 13,9 posto, no ima samo 6,25 posto ukupnog javnog duga. Kineski javni dug je na razini od 39,4 posto njihovog BDP-a.

Evropske zemlje, ne računajući Rusiju, imaju 26 posto globalnog javnog duga.
Hrvatska najzaduženija u regionu

Iako je Hrvatska po svom javnom dugu beznačajna u globalnim okvirima, s dugom od oko 43 milijarde dolara, najzaduženija je među zemljama regiona.

Slovenija ima dug od oko 20 milijardi dolara, Bosna i Hercegovina 9,5 milijardi, Srbija 27,6 milijardi, a Makedonija samo 2,7 milijardi dolara.

Index.hr



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno