Biznis

HP Notebook 15 – recenzija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

HP Notebook 15 – recenzija – HP Notebook 15 je laptop koji je okarakterisan niskom cijenom, prilično solidnom kvalitetom izrade i lijepim dizajnom. S konfiguracijom koju ima, AMD A6-9225 2,6 GHz procesor i 4 GB DDR4 RAM-a ovi laptopi pokazali su se prikladnim za većinu osnovnih zadataka produktivnosti, ali ekran koji nije HD čini ga pristupačnim za prodaju kao zamjenu za radnu površinu. Osrednji vijek trajanja baterije također znači da ćete možda morati potražiti utičnicu kada ga koristite izvan kuće.

U nastavku detaljnije o karakteristikama ovog laptopa. Pogledali smo stvari poput kvaliteta zvučnika, njegove sposobnosti da se nosi sa zadacima produktivnosti i igranjem, vijekom trajanja baterije i još mnogo toga.

Dizajn HP Notebook 15

Estetika nam obično daje prvi utisak o proizvodu , ali HP Notebook 15 zapravo i izgleda vrlo lijepo. Mat završni sloj ima ugodnu teksturu i daje lijep vizualni odsjaj onome što bi mogao biti neprimjetan dizajn.

HP Notebook 15 dostupan je u nekoliko različitih boja, ali osnovni crni model sadrži istu teksturiranu plastiku na maski, unutrašnjem i vanjskom kućištu. Većina portova, uključujući napajanje, Ethernet, HDMI i oba USB 3.1 priključka, nalaze se na lijevoj strani, tako da ćete većinu vremena morati da se bavite samo kablovima na jednoj strani uređaja. Treći USB priključak, DVD pogon i čitač SD kartica nalaze se na desnoj strani.

Stražnja strana Laptopa je debljine manje od inča i spušta se na još tanji profil sprijeda. Teži više od četiri i pol kilograma, što donekle smanjuje prenosivost, ali kratak životni vijek baterije znači da ovaj uređaj nikako nećete nositi sa sobom.

Sistem: Općenito je jednostavan, ali antivirusni softver može usporiti paljenje

HP Notebook 15 je laptop za Windows 10, a postupak podešavanja nije ništa neobično za ovaj laptop. Tempirali smo početno postavljanje, a trebalo je manje od 15 minuta da ga uključimo kako bi prvi put pristupili radnoj površini. HP tokom postupka prijave zatraži neke informacije (uključujući vašu adresu e-pošte), ali većina OEM proizvođača ima sličan postupak postavljanja podataka o podršci i garanciji.

Dolazi s probnom verzijom Office 365 i desetak uslužnih programa i aplikacija od HP-a koje većina korisnika neće htjeti ili trebati. Uklanjanje čitavog softvera znatno produžava početno vrijeme postavljanja, pogotovo jer ovo nije najbrži laptop za početak, ali deinstaliranjem onoga što vam ne treba oslobađa se malo prostora i pomažete da se laptop malo brže pokrene.

Ekran HP Notebook 15

Zaslon je jedan od najvećih nedostataka HP-ovog laptopa 15. Koristan je i odgovaraće vam ako jednostavno koristite laptop za osnovne zadatke u vezi sa produktivnošću. Maksimalna rezolucija je samo 1366 x 768, što je na donjoj granici za ekran od 15,6 inča.

Željeli bismo vidjeti barem 1600 x 900, ako ne i rezoluciju 1920 x 1080, na laptopu ove veličine, ali to nije nužno kad uzmemo u obzir cijenu.

Performanse HP Notebook 15

HP Notebook 15 je zakinut zbog AMD A6-9225 i 4 GB RAM-a. Potpuno je sposoban za obavljanje osnovnih zadataka produktivnosti poput obrade teksta, pretraživanja weba, e-pošte, pa čak i proračunskih tablica, ali uporedivi modeli s još malo boljim procesorima i dodatnom RAM memorijom mogu ga pobijediti u svakom važnom mjerilu.

Usporedili smo referentnu vrijednost PCMark 10 kako bismo dobili osnovnu uporedbu kako HP Notebook 15 može podnijeti osnovne zadatke. On je postigao ukupni rezultat od 1.421, sa višim rezultatom od 3.027 u kategoriji osnovnih i 2.352 u kategoriji produktivnosti. To ukazuje da može obavljati osnovne zadatke poput obrade teksta i pregledavanja weba, ali pokretanje aplikacije će trajati duže i vjerojatno će usporiti cijeli laptop.

Ekran je jedan od najvećih nedostataka HP Notebook-a 15.

Za usporedbu, nadmašio je slično opremljen Lenovo Ideapad 320, koji je u ukupnom testu uspio postići samo 1.021. Međutim, HP-ov Notebook-ov 15 rođak, HP 15-BS013DX, uspio je s mnogo većom ocjenom od 2.169. Još jedan laptop sa povoljnim cijenama u istom osnovnom cjenovnom rangu, Acer Aspire E15, pobijedio je veći dio konkurencije sa ocjenom od 2,657.Ukoliko pokušavate igrati na ovom laptopu shvatićete suštine a to je da ovaj laptop nije dizajniran za igranje. Nema procesor, video karticu ili RAM za reprodukciju bilo čega što se približava modernoj igri.

Ostvario je nevjerovatnih 2600 i uspio samo 16 FPS-a u referentnoj vrijednosti Cloud Gate, koja je dizajnirana za prijenosna računala niskog ranga. Usko povezani HP 15-BS013DX koji ima Intel čip, postigao je 5.232 sa 31 FPS na toj referentnoj vrijednosti.

Produktivnost laptopa HP Notebook 15

U stvarnom korištenju otkrili smo da HP Notebook 15 ponaša sporo i treba mu dugo vremena, posebno kada pokreće više aplikacija odjednom ili koristi 10 ili više pojmova u web pretraživaču. Posebno je loš u radu sa slikama i video zapisima, ali je korisan za osnovne zadatke poput obrade teksta i e-pošte.

Najveći problem s kojim se možete susresti bila je brzina punjenja. Nekim aplikacijama, poput LibreOffice Writer-a, trebalo je skoro 20 sekundi da se pokrenu.

Jednom kada krenete na posao, tastatura HP Notebook 15 odlična je. Tipke se ponašaju simpatično i lijepo, a pozicioniranje je pristojno. Nećete imati problema s kucanjem ili upotrebom touchpad-a, a lijepo je imati potpunu tastaturu s namjenskom numeričkom tipkovnicom.

Audio

Dvostruki zvučnici smješteni su između tastature i ekrana, osiguravajući da vam ruke nikada neće prigušiti zvuk.

Kvaliteta zvuka odlična je za laptop iz ove kategorije, a nismo primijetili nijednu distorziju prilikom slušanja glazbe ili gledanja filmskih najava na YouTubeu. Takođe je dovoljno glasan, iako zvučnicima nedostaje bas zvuk neophodan da bi se zaista ispunila soba.

Mreža

Bežična kartica je drugo mjesto na kojem HP smanjuje vrijednosti na Notebook-u 15. Brzina je dovoljno pristojna kada je povezana na 2,4 GHz Wi-Fi mrežu, ali nedostatak 802.11ac podrške znači da nemate mogućnost povezivanja na 5 GHz mreža.

Nedostatak 802.11ac neće predstavljati problem ako vaš bežični uređaj ne podržava 5 GHz, ali lijepo je imati tu opciju ako želite strimovati video ili preuzimati velike datoteke.

Kamera

HP Notebook 15 uključuje 720p web kameru koja djeluje dovoljno dobro za video chat, ali je malo mutna i isprana za upotrebu u profesionalnim telekonferencijama. To je tu ako vam treba, ali nije ništa posebno.

Baterija

HP Notebook 15 sadrži tro ćelijsku bateriju od 41Wh prema svom specifičnom listu. Nažalost, to jednostavno nije dovoljno baterije za održavanje ovog laptopa. Uporedivi modeli s još malo boljim procesorima i dodatnom RAM memorijom pobijedili su je u svakom važnom referentnom pokazatelju.

U našem testiranju otkrili smo da HP Notebook 15 baterija drži oko četiri i pol sata stalne upotrebe. To je dovoljno za laganu upotrebu, ali nije dovoljno da vas zadrži čitav radni dan ili školu, a da ne punite punjač u nekom trenutku. Uz vrlo laganu upotrebu i isključen Wi-Fi, baterija traje nekoliko sati duže.

Softver

HP Notebook 15 dolazi s Windows 10 i besplatnim korištenjem antivirusnog softvera McAfee i Office 365. Također ima pregršt osnovnih Windows aplikacija koje su prema zadanim postavkama instalirane i puno HP-ovog softvera – postoji desetak različitih aplikacija, uključujući HP JumpStart i HP Audio Switch za koje smatramo da će većina korisnika htjeti deinstalirati.

Cijena: Atraktivna cijena za ono što ste dobili

HP Notebook 15 neće osvojiti nikakve nagrade za performanse ili radni vijek baterije, ali to je klasičan primjer stare izrekeda „dobijate ono što plaćate.“

Zaključak

Nije istinska zamjena za radnu površinu, već pristojna opcija za najosnovnije zadatke.

Ekran niže rezolucije, neimpresivna baterija i slaba unutrašnjost čine bilo šta osim osnovnih zadataka borbom za HP Notebook 15. Ali ako vam je samo potreban laptop za pregledavanje web stranica, obradu e-pošte i obradu teksta onada slobodno odaberite ovaj. Za ostalu ponudu posjetite naš portal.

Specifikacije

  • PROCESSOR AMD Dual-Core A4-9120 APU (2.2 GHz base frequency, up to 2.5 GHz burst frequency, 1 MB cache)
  • MEMORY 4 GB DDR4-1866 SDRAM (1 x 4 GB) Transfer rates up to 1866 MT/s.
  • HARD DRIVE 256 GB M.2 SSD
  • DISPLAY 15.6″ diagonal HD SVA anti-glare micro-edge WLED-backlit (1366 x 768)
  • GRAPHICS (INTEGRATED) AMD Radeon™ R3 Graphics
  • PORTS 2 USB 3.1 Gen 1 (Data transfer only); 1 USB 2.0; 1 HDMI; 1 RJ-45; 1 headphone/microphone combo
  • WEBCAM HP Webcam with integrated digital microphone
  • AUDIO FEATURES Dual speakers
  • WIRELESS Realtek RTL8723DE 802.11b/g/n (1×1) and Bluetooth® 4.2 combo Miracast compatible
  • BATTERY TYPE 3-cell, 31 Wh Li-ion User-replaceable battery
  • DIMENSIONS (W X D X H) 38 x 25.38 x 2.38 cm 14.96 x 9.99 x 0.94 in
  • WEIGHT 1.91 kg
  • WARRANTY 1 year limited parts, labour, and carry-in service
  • Više info: HP

Kompletnu ponudu sa odličnim cijenama HP laptopa možete pogledati na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/530-hp-laptopi



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno