Zenica

Hoće li zenički hram kulture ove godine dobiti sanaciju krova i normalne uvjete za rad?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jučer se obilježio Svjetski dan pozorišta, a jedna od ovih ustanova kulture Bosansko narodno pozorište Zenica godinama u vrhu je stvaralaštva, ali i sa zgradom koja vapi za obnovom.

Ipak, taj vapaj bi mogao biti prošlost već ove godine s obzirom da je Grad Zenica u Budžetu za 2023. godinu planirao milion KM za obnovu ravnog krova ove ustanove.

Prokišnjavanje, odnosno, velike količine vode koje su prodirale kroz ravni krov, bile su inspiracija i umjetnicima koji su zelene kante koje su sakupljali vodu predstavili kao umjetničku instalaciju. Direktor BNP-a Zenica Miroljub Mijatović kaže da bi nakon izrade i prikupljanja neophodne dokumentacije ovaj problem uskoro trebao dobiti svoj epilog.

“Pitanje koje je ovih mjeseci jako aktuelno a tiče se kompletne sanacije svih krovnih ploha pozorišta sa pripadajućim radovima za ovu vrstu poslova, nakon izrade i prikupljanja neophodne dokumentacije, konačno bi trebalo da dobije svoje epilog. Naime, Grad Zenica zajedno sa ZDK je u svom Budžetu za 2023.godinu planirao neophodna finansijska sredstva i narednih dana se očekuje raspisivanje tendera za izvođenje ovih radova. Ono što mi očekujemo jeste, da bi se tokom ljetnih mjeseci, kada je pozorište u tzv. ‘hladnom pogonu’ radovi mogli vršiti i nekako do jeseni privesti kraju”, kaže Mijatović.

Uprkos ovom problemu Bosansko narodno pozorište nakon koronavirusa vratilo se vremenu prije pandemije te su vrijedno radili na pripremanju i izvođenju pozorišnih predstava za djecu i odrasle, održavanju koncerata i brojnih drugih sadržaja što je zapravo njihova osnovna djelatnost.

“Tokom proteklog perioda svoju misiju smo, nakon potpisanih sporazuma sa ustanovama kulture širom ZDK, proširili na cijelu njenu teritoriju, a to podrazumijeva preuzimanje obaveze da tokom jedne kalendarske godine BNP Zenica dođe u svaki grad po dva puta (jednom sa predstavom za odrasle, a jednom sa predstavom za djecu i mlade). Vratili smo se i običaju, koji se zbog pandemije bio pomalo zanemario, a to je izvođenje repertoara sarajevskih pozorišta na zeničkoj sceni, kao i repriziranje naših predstava u sarajevskim teatarskim kućama. Približavamo se i XXII Festivalu bosanskohercegovačke drame i selektorica posao izbora predstava polako privodi kraju. Također i žiri koji se bavi izborom najboljeg dramskog teksta bh autora, koji su pristigli na naš ovogodišnji konkurs, uveliko radi”, dodao je naš sagovornik.

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica trenutno se pripremaju dvije predstave, i to “Drama o Mirjani i ovima oko nje” po tekstu Ivora Martinića, a u režiji Nermina Hamzagića, i “Sve je to iz kuće” autorice Emine Omerović i u režiji mlade rediteljice Ajle Bešić.

Premijere su predviđene za kraj mjeseca aprila i maja.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno