Zenica

HKD Napredak i SPKD Prosvjeta Zenica ogranizovali IV Festival jakih alkoholnih pića “Zlatni Čokanj”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proteklog vikenda je u Sokolskom domu u Zenici upriličen četvrti Festival jakih alkoholnih pića Zlatni Čokanj Zenica u organizaciji HKD Napredak i SPKD Prosvjeta Zenica. Ove godine na festival se prijavilo 200 proizvođača jakih alkoholnih pića iz cijelog regiona Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Srbije te iz mnogih gradova BiH. Ukupno su dostavljena 454 uzoraka, te je oboren prošlogodišnji rekord i po broju sudionika i količini uzoraka.

U svom obraćanju predsjednik HKD Napredak Zenica don Vlatko Rosić i predsjednik SPKD Prosvjeta Zenica gosp.Boško Jefić naglasili su da je primarna stvar koju kao organizatori festivala žele postići jeste promocija kvalitetnih voćnih rakija koje se proizvode u okviru malih obiteljskih gazdinstva kojim to nije primarna djelatnost.

Sudjelovanje na sajmovima put je ka popularizaciji kvalitetnih domaćih voćnih rakija. Isto tako je i prilika da se sa stručnjacima iz ove oblasti razgovara o problemima proizvodnje i plasmana kako bi krajnja kvaliteta bio veća proizvodnja, bolja kvalitet, plasman te izvoz. Organizatori se na poseban način zahvaljuju profesorici Nermini Spaho što ih je i ove godine ohrabrila da organiziraju festival unatoč pandemiji coronavirusa te na izdvojenim vremenu, profesionalnosti i savjetima. Zahvalu su uputili i članovima žirija koji festival podržavaju od samog početka Munibu Husejnagić, Marku Malešu, Filipu Jonjiću i Mladenu Šikiću.

Na festival se u ove četiri godine prijavljeni proizvodi iz 127 gradova što je doista impozantan broj. Na ovogodišnjem festivalu osvojeno je 175 zlatnih medalja 230 srebrenih i 35 brončanih.

Proizvođači koji su osvojili glavne nagrade na ovogodišnjem festivalu su:

Kategorija ostalih rakija – Đeri Đura, Srbija;
Kategorija Likeri – Goran Baulukčić, Žepče, BiH;
Kategorija specijalne rakije travarica – Silvio Benčina, Petrinja, Hrvatska;
Rakija od grožđa Loza – Željko Vlatković, Apatin, Srbija;
Rakija viljamovka – Antonijo Šakić, Kraševo, BiH;
Rakija od kruške- Destilerija Stevanović, Gornji Milanovac, Srbija ;
Rakija od Dunje – Goran Đilas, Srbija;
Rakija od jabuke – Josip Anđelić, Usora, BiH;
Rakija od kajsije- breskva – Ljubo Kovačević, Srbija;
Rakija od šljive obojena- Muamer Kurtić, Srebrenik, BIH;
Rakija od šljive bezbojna – Dragan Subotić, Banja Luka, BiH.

Sponzori ovogodišnjeg festivala su: Caffe Avanti, Muris Mašić, Jasko Čabarabdić, restoran Tapas Zenica, Ernad Bešlagić i Romantic band.

fotosi i info: Kockice.ba

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno