Info

Hitno upozorenje BH Pošte: Ne nasjedajte na lažne SMS poruke

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Javno preduzeće BH Pošta Sarajevo javnosti je uputila hitno upozorenje da pripaze sa davanjem ličnih podataka preko lažnih SMS poruka u ime ovog javnog preduzeća.

Građanima su jutros pristigle SMS poruke u kojima BH Pošta traži dodatne informacije da bi određena pošiljka bila dostavljena pa su zbog toga potrebni dodatni podaci, što je zapravo lažno.

Zbog velikog broja pristiglih upita ponovo obavještavamo korisnike naših usluga i građane DA SU SMS PORUKE O PRISPIJEĆU POŠILJKI, A U KOJIMA SE TRAŽE DODATNI LIČNI PODACI, LAŽNE.

Molimo sve korisnike da svoje bankovne i ostalne lične podatke ne šalju na zahtjeve koji im stižu putem poruka ili mailova sa nepoznatih brojeva i adresa, jer BH POŠTA NE TRAŽI SVOJIM KORISNICIMA LIČNE PODATKE U SMISLU BROJA KARTICE I DRUGE SIGURNOSNE PODATKE. Svaki takav pokušaj je zloupotreba znaka i logotipa BH Pošte.

Savjetujemo korisnicima da izbjegavaju bilo kakav vid interakcije sa ovakvim stranicama i profilima, jer se u većini slučajeva radi o pokušaju krađe podataka putem lažnih transakcija.

Napominjemo da ni u kojem slučaju u privatnim porukama ili komentarima ne ostavljate podatke o bankovnim karticama i lične podatke jer se isti mogu iskoristiti od strane trećih lica za direktnu krađu novca sa bankovnih računa.

Linkovi koji su automatski generisani i kamuflirani da izgledaju kao linkovi koji vode na stranicu BH Pošte su maliciozni i nipošto ne klikajte na iste.

Ime naše kompanije je i ranije korišteno u ovakvim i sličnim napadima, ali u posljednje vrijeme zabilježen je ogroman broj pokušaja prevara putem lažnih SMS poruka i mailova, te još jednom upozoravamo korisnike naših usluga i sve građane da budu maksimalno oprezni.

Naglašavamo da je BH Pošta poduzela sve što je bilo u okviru naših mogućnosti, a kako bi spriječila ovakve napade na korisnike te zaštitila svoje korisnike. Svaki napad u kojem se zloupotrebljava ime BH Pošte, znak, logo ili domena, prijavljen je i registrovan u institucijama koje se bave borbom protiv cyber kriminala.

Molimo sve građane koji dobiju sms poruke, a iza kojih ne stoji BH Pošta, da prijave pokušaj zloupotrebe podataka na oficijelnim Facebook i Instagram profilima BH Pošte ili na adresi: [email protected] ili da se obrate policiji.

Smjernice za zaštitu od cyber kriminala takođe se mogu naći na stranicama MUP-a KS, saopćeno je iz BH Pošte.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno