Posuđeno

Hitno: savjeti za malinare zbog snijega

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hitno: savjeti za malinare zbog snijega – Obzirom da je područje općine Zenica, ali i okolnih općina koje gravitiraju našem gradu, jedno od najpopularnijih destinacija za sadnju i uzgoj malina, donosimo savjet malinarima, obzirom na “novonastalu” situaciju.

Odmah i obavezno, zbog velike količine padavina, bez obzira na sortu maline, uraditi prokopavanje kanala i popravku drenaže kako bi se višak vode izveo van malinjaka.

Zbog temperaturnih šokova za samu biljku (naglo zahlađenje, mraz itd) uraditi prskanje sa sinergionom 2000 ili nekom drugom aminokiselinom koja ublažava stresne situacije i pomaže biljci da što bolje podnese ove šokove. Prskanje odraditi u 3 navrata u razmacima 4-5 dana između prskanja u koncentraciji 150 ml na 100 l vode, također i za ovo prskanje je potrebno da list bude suh i da ne bude kise za vrijeme prskanja.

Zbog snijega koji znatno može polomiti rodne grane uraditi čišćenje sa rodnih grana, ručno otresanje ili podvezivanje špage ispod rodnih grana kako bi se grane naslonile i ublažilo lomljenje.Rodne grane koje su ocehnute ili slomljene ne treba oklonit jer dobar dio njih ce se nastaviti razvijati i plodonositi.

(Preneseno od: Udruženje Svjetlost Bugojno)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno