Info

Potrebno je hitno otkloniti diskriminaciju prema Kantonalnoj bolnici Zenica

Hitno otkloniti diskriminaciju prema Kantonalnoj bolnici Zenica – Pozicija Javne ustanove Kantonalna bolnica Zenica u zdravstvenom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine, sa ciljem otklanjanja, kako je rečeno, diskriminirajućeg tretmana najveće zdravstvene ustanove u Zeničko-dobojskom kantonu u odnosu na druge zdravstvene ustanove u Federaciji BiH, bila je tema današnjeg sastanka u Kabinetu predsjedavajućeg Skupštine ZDK Jasmina Duvnjaka.
Sastanku su prisustvovali ministar zdravstva ZDK-a dr.Dragoljub Brenjo, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a Mirzeta Subašić, direktor Kantonalne bolnice Zenica dr.Rasim Skomorac te zamjenik direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH Dževad Hamzić.
– Dobili smo informacije koje ukazuju na povlašten položaj kliničkih centara u raspodjeli međunarodnih donacija, sredstava i opreme, a da, nažalost, inferiornu poziciju imaju kantonalne bolnice, među njima i zenička bolnica. Danas ćemo pripremiti i jedan zaključak, za koji se nadam da će ga Skupština ZDK-a usvojiti na sjednici u ponedjeljak, putem kojeg ćemo tražiti da Federalno ministarstvo zdravstva definiše jasne, konkretne i egzaktne kriterije za raspodjelu tih sredstava – najavio je Duvnjak.
Dodao je da će tražiti objavu tih kriterija koje očigledno treba i redefinirati, kako bi bili pravedniji i konkretniji te da uvaže poziciju kantonalnih bolnica.
– Tražimo samo fer pristup, jer ovo što sada imamo je diskriminirajući tretman KB Zenica u zdravstvenom sistemu Federacije BiH, a što je za nas neodrživo i neprihvatljivo – ocijenio je predsjedavajući Duvnjak, navodeći da ga je na održavanje ovog radnog sastanka obavezao Kolegij Skupštine.
Očekuje se da će, kako je dodao, snagom zaključka kantonalne skupštine uspjeti izmijeniti ove kriterije te osigurati dotok značajnije međunarodne podrške za KBZ.
Status KBZ, odnosno promjene statusa KBZ u Univerzitetsku kantonalnu bolnicu Zenica, bio je druga tema ovog sastanka.
– Zapelo je kod komisije Ministarstva zdravstva FBiH, koja je ocjenjivala prostorne i kadrovske uvjete za dodjelu statusa Univerzitetske bolnice za Kantonalnu bolnicu Zenica. Primijetili smo da krunski podzakonski akt – Pravilnik, nije usklađen sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH,– ustvrdio je ministar Brenjo.
Medicinski fakultet Zenica mogao bi, upozorio je, imati problema s realizacijom nastave na višim godinama studija iz obuke i kliničkih predmeta ukoliko se ubrzo ne usvoje izmjene zakonske legislative.
Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: