Biznis

HITNE MJERE ZA SPAS OBRTA, MALIH BIZNISA I 262.000 RADNIH MJESTA  

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
HITNE MJERE ZA SPAS OBRTA, MALIH BIZNISA I 262.000 RADNIH MJESTA
Poštovani,
Obraćamo vam se ispred Facebook grupe Glas Malih Biznisa koja je za samo 3 dana okupila 23.000 vlasnika i uposlenika obrta i malih biznisa BiH. U našoj bazi podataka (tabelarni pregled dostavljamo u prilogu) je za samo 24 sata registrovano više od 2050 biznisa sa više od 13.000 zaposlenih, a prema sprovedenoj anketi koja obuhvata 1722 firme, 75% uposlenih iz ove oblasti će završiti na birou u narednih 15 dana, ako se ne reaguje HITNO i prema svima jednako .
Napominjemo da je u BiH registrovano 27.000 malih biznisa i 48.000 obrta sa blizu 350.000 uposlenih. Od toga je ugroženo 262.000 radnih mjesta što bi blokiralo BIH na svim nivoima u veoma kratkom periodu.
Kao što znate, veliki broj obrtnika, mikro i malih firmi je pogođen mjerama koje su Krizni Štabovi na svim nivoima donijeli zbog pandemije COVID-19 virusa. Većini je u potpunosti zabranjen rad, a firme kojim je odobreno poslovanje (prehrana, apoteke, pekare…) trpe pad prodaje od -30% do -50% zbog zabrane kretanja za djecu i starije od 65 godina, kao i zbog posebnih mjera rada (distanca, posebne mjere čišćenja i zaštite, samo jedan kupac u radnji zajedno sa prodajnom osobom i sl.).
Pravednost i simetričnost koja podrazumijeva iste mjere za sve biznise, koji su prije krize redovno izmirivale sve obaveze prema državi, smanjit će i procedure odobravanja, a očuvat će ekosistem i omogućiti brz oporavak privrede nakon smirivanja epidemiološke krize.
Veoma smo zabrinuti sporim rješavanjem problema s kojim se biznisi suočavaju, kao i asimteričnim rješenjima koja bi obuhvatala smo određene dijelove privrede i kojima bi se uslovljavalo zadržavanje radnika na radnim mjestima obzirom da Vlada kasni s mjerama 3 sedmice. Nisu pogođeni samo turizam, ugostiteljstvo i hotelijerstvo, nego sve industrije podjednako; drvna, prerađivačka, tekstilna, uslužna, stomatološke ordinacije, vrtići, škole stranih jezika i plesa, marketing i oglašavanje, mediji, pekarstvo i farmacija (iako im nije zabranjen rad) zbog umanjenih prometa s punim troškovima rada uz rizik od zaraze COVID-19, poljoprivreda, kultura, umjetnost, organizacija događaja, fotografi, catering, organizatori vjenčanja, jednom rječju SVI koji imaju registrovane djelatnosti.
Od vas zahtijevamo da se HITNO, a najkasnije u roku od 3 dana donesu odluke:
1. Osloboditi sve firme, bez izuzetaka, plaćanja svih komunalnih taksi i parafiskalnih nameta za koje je nadležna Oština
2. Osloboditi sve firme naknada za ljetnje bašte u tokom vanrednog stanja/prirodne nesreće + dodatnih 90 dana od dana prekida stanja prirodne nesreće/vanrednog stanja
3. Sva pravna lica osloboditi plaćanja najma prostora u vlasništvu Opštine tokom vanrednog stanja/prirodne nesreće + dodatnih 90 dana od dana prekida stanja prirodne nesreće/vanrednog stanja.
4. Izvršiti plaćanja prema firmama sa kojim Opština ima potpisane ugovore i to na način da u cjelosti odmah plate već realizovane isporuke bez birokratskih odugovlaćenja, da se poslovi koji nisu do kraja završeni plate po privremenoj situaciji u skladu sa stepenom izvršenja ugovora.
5. Subvencionirati minimalno 50% neto plata obrtima, malim biznisima i ostalim pravnim licima kojima je u ptopunosti zabranjen rad u periodu vanrednog stanja/prirodne nesreće.
6. Osigurati minimalne prihode svim fizičkim licima koji su prihode ostvarivali po osnovu ugovora o djelu u BiH ili inostranstvu, a koji su sve prihode prijavljivali i plaćali zakonom propisane poreze do 29.02.2020. godine.
7. Analizirati i identificirati sve poljoprivredne površine na području Opštine koje se mogu ustupiti bez naknade zainteresovanim poljoprivrednicima i firmama, napraviti za njih plan sjetve kultura koje najbolje uspijevaju na tom prostoru, bezbjediti sjeme, đubrivo, dohranu i osigurati otkup svih viškova.
Nadamo se da ćete shvatiti ozbiljnost situacije u kojoj se BiH nalazi te značaj očuvanja bh. privrede i radnih mjesta koja su teškom mukom stvarana decenijama.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno