Zenica

Hitna stanja u onkologiji dr. Mekić Abazović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hitna stanja u onkologiji dr. Mekić Abazović – Na Univerzitetu u Zenici promovirana je knjiga “Hitna stanja u onkologiji” doktorice Alme Mekić-Abazović, kojom se nastoji pratiti savremene trendove u onkologiji, ali i olakšati rad ljekara koji se bave onokologijom.

Docentica Mekić-Abazović, istaknuti bosanskohercegovački onkološki stručnjak, svoje stručno štivo usmjerila je prije svega prema studentima zdravstvenih i medicinskih fakulteta, ali će zahvaljujući aktuelnoj tematici ove knjige i prilagodljivom jeziku biti razumljiva širem auditoriju.

Knjiga “Hitna stanja u onkologiji” prijemčivim načinom pisanja pruža mnoge odgovore na pitanja koja nas često plaše i postavljati, ali će njenom upotrebom u praksi pokazati se da će pružati kompletnu uslugu onkološkim pacijenatima i olakšati rad ljekarima i medicinskom osoblju.

Osim autorice na promociji su govorili još prim. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica i Lejla Čalkić, prodekan za nastavu koji su istakli da se radi o knjizi koja može biti od velike koristi za ljekare i studente.

“Ova knjiga sadrži najnovije terapijske algoritme, koje bi svaki od ljekara koji dolaze u dodir s onkološkim pacijentima treba da poznaju i primjenjuje”, istakla je doktorica Abazović.

Pisana kao naučno stručno štivo u kojem se precizno opisuju kliničke karakteristike, dijagnostika i terapija onkoloških oboljenja, u knjizi je primjenjeno veliko kliničko iskustvo i naučni pristup brojnim rješenjima, i knjiga predstavlja veliki doprinos nauci i struci u bosanskohercegovačkoj onkologiji, istaknuto je tokom promocije.

Autorica Alma Mekić-Abazović duže je vrijeme na čelu Onkološkog odjela Kantonalne bolnice u Zenici i docent na Katedri za hirurgiju Zdravstvenog fakulteta u Zenici, a među kolegama i pacijenata uživa ogromno povjerenje i uvažavanje struke.

– Knjiga je prvobitno bila namijenjena s ciljem i željom autora da nekako upotpuni znanja studenata fakulteta svih zdravstvenih usmjerenja, a onda mi se nametnulo jedno dodatno pitanje: Zašto samo taj segment? Ko je od ljekara pošteđen i ima taj ekskluzivitet da kaže da se nikome neće dogoditi to jedno hitno stanje ili više? Onda sam tu knjigu proširila na sve segmente, i primarni, i sekundarni i tercijarni, kazala je dr. Alma Mekić – Abazović.

Ona je objasnila da je knjiga odgovor na ono čega se bojimo.

– Knjiga je u svakom slučaju i doprinos nauci i studiranju, struci. To je, prije svega udžbenik za Zdravstveni fakultet, a ako Bog da sutra, i za Medicinski fakultet. Knjiga govori o savremenoj aktuelnoj problematici na osnovu praktičnog rada i iskustva. Knjiga je savremena i aktuelna, naglasila je Lejla Čalkić.

Alma Mekić-Abazović je rođena u Zenici. Osnovnu i srednju Medicinsku školu završila je također u Zenici, a Medicinski fakultet u Sarajevu . Specijalizaciju iz Urgentne medicine hospitalnog nivoa okončala je 2000. godine. Mentori su joj bili američki eksperti iz oblasti hirurgije i traumatologije u okviru projekta International Medical Corps. Time je Kantonalna bolnica Zenica bila jedini evropski centar koji je imao segment Urgentne medicine na hospitalnom nivou.

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2009. godine, završila je  subspecijalizaciju iz medicinske onkologije i uspješno odbranila rad iz te oblasti u okviru postdiplomskog studija stručnog nivoa po dvogodišnjem programu. Edukaciju iz Onkologije nastavila je u Onkološkom centru bolnice “Molinete Subalpino” u gradu Torinu, regiji Piemonte u Italiji. Mentori su joj bili italijanski onkolozi. Postala je 2009. godine magistar medicinskih nauka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Tri godine kasnije postala je doktor medicinskih nauka na Medicinskom fakultetu u Tuzli i  iste godine dobila titulu “primarijus”. Oktobra 2012. postala je docent na Katedri za hirurgiju Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Autor je dvije knjige koje su prihvaćene kao nastavno-naučna literatura za studente na Zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Zenici, te 48 naučnih i stručnih radova iz oblasti Onkologije od kojih je većina objavljena u indeksiranim časopisima. U okviru šestomjesečne akcije “Moj doktor je najbolji” sprovedene pod pokroviteljstvom fondacije Sanela Redžepagić , oktobra 2013., po izboru pacijenata, doc. dr. Alma Mekić-Abazović je, u izuzetno teškoj konkurenciji kliničkih centara cijele države, sa više od hiljadu glasova pacijenata, proglašena za najboljeg onkologa Bosne i Hercegovine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno