Posuđeno

Hipokrizija akademskih sloboda

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Akademske slobode se principijelno odnose na slobodu poučavanja vlastitom vrijednosnom i misaonom sistemu! Radi se dakle o nedodirljivosti nastavnika i njegovog procesa poučavanja u interakciji sa studentom, ili potencijalnim saputnikom u procesu razvijanja određenog sustava predloženih rješenja i pretpostavljenih istina!

Akademske slobode se ne odnose na to da rektor i njegovih pet prorektora odlučuju na svoju volju šta će se u okvirima akademske institucije prihvatiti a šta ne, na šta će se trošiti sredstva predviđena od strane osnivača, niti da li će neko napredovati, razvijati karijeru ili imati priliku da aplicira za učešće u akademskoj zajednici! Ne odnose se akademske slobode na to da možeš primati plaću, a ne dolaziti na radno mjesto ili pak voditi dnevnice u BiH,a boraviti u inozemstvu. Akademske slobode ne podrazumijevaju da zloupotrebljavaš fondove ili projekte za svoje personalne potrebe bez sankcija. Akademske slobode ne znače da dekani i njihove klike mogu na svoju ruku zaustaviti nečiji akademski razvoj. Nisu one sadržane niti u beskrajnim mogućnostima da u okvirima Senata ili NNV-a lobiraš za neki interes koji je van zakonskih regula i da on prođe ili da se na lažnim argumentacijama brani ili ruši nečije pravo na prvi ili drugi doktorat, kako je to bilo u slučaju moje prijave drugog doktorata odbijene prije osam godina isključivo na osnovu ličnih animoziteta vladajuće klike na univerzitetu u to vrijeme i pored izdvojenog pozitivnog mišljenja potencijalnog mentora, koji je između ostaloga bio jedini član te komisije iz oblasti prijave doktorata! Zamislite apsurda u kojem se doktoru nauka sa objavljenih u to vrijeme 30 naučnih radova i tri knjige odbija prijava doktorata na univerzitetu na kojem je već u zvanju izvanrednog profesora!

Primjer mog drugog doktorata treba samo da uvodno oslika pogrešno tumačenje akademskih sloboda u svjetlu lične motivacije da pišem na tu temu, a kako ne bi ostalo mjesta za sumnju da je neko moje mišljenje naručio. Moja su mišljenja uvijek zasnovana na uvjerenjima iako pri tome prečesto u konačnici na moju štetu, zbog temeljne istine našeg društva koja kaže «Sa rogatim se nije bosti!».

Nego da se vratimo na povod ovog pisanja! Naime, 13.04. na jednom našem portalu, koji je važno je to napomenuti cijenjen portal, osvanuo je tekst koji već u svome naslovu navještava nedostatak akademskog manira, svodeći proces označavanja na učičarske fraze u krajnje populističkom maniru. Taj tekst se bavi ugroženošću akademskih sloboda na matičnom univerzitetu koji hrani moju obitelj, bacajući medijsku sjenu po ko zna koji puta na funkcioniranje našeg univerziteta koji je zbog ovakvih i sličnih pisanja u periodu od 5 godina sa pozicije jednog od najbolje rangiranih univerziteta u BiH spao na dno ljestvica koje mjere uspješnost visokoškolskih institucija. Znate, ljaga ubija i najjače, i opasnija je od stvarnih nedostataka, jer stvarne možete pokušati ukloniti dok imaginarni nisu dohvatljivi!

Tako autor tog tendencioznog teksta, koji ministra obrazovanja, porijeklom iz redova UNZE, naziva klošarom, iznosi niz nepotvrđenih i nedokazanih sumnji u legitimnost radnji i akademskog digniteta jedne skupine kadrova našeg univerziteta u interesu druge skupine kadrova tog istog univerziteta. Autor međutim nije sa našeg univerziteta. Nisam čitao da je taj autor napadao i kritikovao Sveučilište u Mostaru sa čije se trpeze hranio i na čijim je jaslama ojačao. Zamislite kada bi ja, a nikada nisam, kritikovao i napadao univerzitete drugih gradova. Neprimjereno i više od neprimjerenog! Pored toga autor tih redova je ogromne honorare naplatio na našem univerzitetu u velikoj mjeri i zahvaljujući ljudima iz obje spomentute skupine dok su iste bile u okvirima jedne interesne klike. Upravo izraz interesna klika najbolje opisuje funkcioniranje univerzitetskog prostora, jer se pod okriljem akademskih sloboda i neovisnosti od politike krije potreba za nekontroliranim i nenadziranim ostvarivanjem interesa određenih skupina okupljenih oko neke vrste podvale, manifetluka ili lopovluka!

Autor tog spornog teksta dakle narušava ugled moje kuće od koje je imao više interesa i u kojoj je kao «honorarac» ostvario više pogodnosti nego ja kao stalni uposlenik.

Uvaženi autore, ja sam taj koji ima pravo da kritikuje svoju kuću! Ti počisti u svojoj! Moju avliju ti prepusti meni, a svojom se pozabavi ako imaš motiva! Kakav god da je moj ministar, on je i moj akademski kolega pa ćemo to mi sa njim sviđati i razračunavati. Ti nam ne trebaš sa svojim malicioznim i tendencioznim pisanjem koje prije svega ruši ugled UNZE.

Veliku si grešku napravio što si u toj borbi za svog naručioca redaka ružnim pjesničkim slikama pokušao baciti ljagu na jednog od rijetkih kojeg je zenička čaršija smatrala intelektualcem. Uzbihuzurio si pokojnika, a to je i za tebe kao ateistu previše! Da nije bilo Škulja, odnosno pokojnika kako ga ti nazivaš ne bi bilo ni ministra Spahije, činjenica je, ali ne bi bilo ni tvog naručioca, kojem je taj pokojnik otvorio sva vrata i sve kapije zeničke, pa nam sad ovdje prosipa silu, evo već skoro deceniju, ko da je iz srca Zenice, a ne iz nekog bezimenog zaseoka pokraj Bugojna! Upravo je taj naručioc najbolji primjer svih interesnih klika u univerzitetskoj zajednici, pa je opšte poznato kako se isti javno busao da postavlja i smjenjuje rektora, da imenuje i reda političke koalicije i vlade i tome slično, a sve zahvaljujući tome što ga pokojnik, čije ime sad žrtvuje za sitni ćar, promovirao!

Tvoji naručioci su uvaženi akademiče zavadili univerzitet unutar sebe i van sebe. Ti naručioci pate od adolescentnih nesigurnosti te u potrazi za identitetom i svojom seksualnošću ulaze u «intimne» odnose i gdje je primjereno i gdje nije. Njihovo takvo, iskompleksirano i frustrirano ponašanje proizvelo je niz sudskih procesa i po univerzitet negativno konotiranih presuda. Ti su naručioci otpočeli svoje lične sukobe sa nizom moćnih ljudi, a zalog u tim sukobima je univerzitet i mi uposleni na njemu. Mi trpimo posljedice njihovog «mjerenja čiji je veći», jer nisu u stanju od preplašenih dječaka koji u svakoj prilici posežu za agresijom i silom, izrasti u ozbiljne muškarce, kojima je interes zajednice ispred vlastitih seksualnih maštarija o dominaciji i praktikovaju moći. Ako i uzmemo u obzir da im je taj sado-mazo princip iskreno usađen pod kožu, neprimjereno je tu vrstu igrice protiv volje nametati ostatku akademske zajednice koja je više zabavljena intelektualnim dostignućima nego kafansko-bordelskim odmjeravanjima sile!

Da još jednim razjasnim, ne valja kod našeg misnistra mnogo šta, ali zakonska rješenja u kojima se umanjuje moć interesnih klika u okvirima institucija visokog obrazovanja, zasigurno nisu greška već iskorak ka akdemskim slobodama, jer garantiraju prostor u kojem se neće mladi docent ili viši asistent morati «uvlačiti u dupe» dekanu ili rektoru i njihovim pobočnicima, već će se samo trebati osloniti na svoj akademski rad i rezultate. Neće morati sjeliti sa tim klikama po kafanama i plaćati njihove cehove da bi napredovali u akademskoj karijeri već će biti dovoljno kao i u ostatku svijeta da istražujete i pišete. Ta vrsta slobode koju tvoji naručioci akademiče traže sadrži ozbiljan višak slobode koji često vodi ka diktaturi i samovolji, a potonju smo već u više navrata i vidjeli i osjetili.

Lijepi pozdravi za Vas uvaženi autore! Žao mi je što Vaš intelekt ponekada zaluta u skladu sa potrebama interesnih klika! Jasno mi je da se samo tako može živjeti od intelekta u Bosni ali nismo mi valjda spali na te niske materijalne strasti!

Autor: Dženan Skelić/6yka.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno