Ljudi

Heroji se u nevolji prepoznaju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Protekle sedmice obilježen je Dan policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko – dobojskog kantona (MUP ZDK). Odlukom nadležnih, dodjeljena su priznanja jedinicama, pojedincima i saradnicima, o čemu smo već pisali.

Ipak, neka imena zaslužuju da se posebno spomenu, jer se heroji i najhrabriji u nevolji prepoznaju. Zanimljivo je istaći da je ova manifestacija u Tešnju bila planirana za 15.maj prošle godine, ali je umjesto ceremonije, većina policijskih jedinica tog dana radila na spašavanju ljudi i imovine u katastrofalnim poplavama koje su zahvatile sve općine ZDK.

Tako je Pohvala Ministra uručena zaposlenicima Policijskih stanica Doboj Jug i Maglaj, te njihovih Odsjeka za administraciju i podršku, koji su od maja prošle godine funkcionisali u vanrednim uvjetima i organizovali čak i izdavanje ličnih dokumenata, iako su im prostorije bile poplavljene.

I dva najveća pojedinačna priznanja “vezana” su za poplave. Alen Mušić iz Policijske stanice Maglaj i Amir Bešić iz Specijalne policijske jedinice predvodili su svoje saradnike u akciji spašavanja građana Maglaja. Specijalna jedinica je 14. maja, noć uoči (nikad održanog) programa krenula na ceremoniju u Tešanj, ali su čamci, specijalna oprema i ljudstvo ušli u Maglaj i do dolaska drugih spasilaca bili jedini kontakt Maglaja sa ostatkom svijeta.

poldp03

I jedan od dobitnika “pohvale ministra” Dušanko Kitić (Policijska stanica Nemila Zenica) je indirektno vezan za poplave. Iako je priznanje dobio za svoj angažman u Nemili, Kitić je široj javnosti poznat po iskrenoj TV izjavi o stanju poplavljenog Doboja, gdje živi sa porodicom, kada je rekao “da nam nije Federacije, pocrkali bi od žeđi”.
Nakon što je nekoliko dana pomagao sugrađanima u poplavljenom Doboju, Kitić se uspio probiti do radnog mjesta u Nemili, te nastavio akciju spasavanja stradalih u klizištima i poplavljenom području Nemile, Bistričaka, Šerića, Topčić Polja, u kojima djeluje njegova stanica.

Dvojica pripadnika Policijske stanice Crkvice Zenica Munib Perčo (pohvala ministra) i Borislav Vidović (sat sa posvetom), izdvajaju se od ostalih po svojim humanim potezima. Perčo je pronašao veću svotu novca, te se pobrinuo da slučaj bude zadokumentovan, te novac bude vraćen vlasniku, dok se Vidović u nekoliko navrata istakao u akcijama spašavanja utopljenika, te drugim potezima, zbog kojih su mu sugrađani zahvalni.

Među “civilima” koji su dobili policijsko priznanje su bračni par iz Maglaja, Jasmina i Omer Hasanić. U trenucima dok je Maglaj bio blokiran i poplavljen, oni su svoju kuću i imovinu samoinicijativno ustupili specijalnoj Jedinici MUP-a, te im se stavili na raspolaganje da što efikasnije pruže pomoć njihovim sugrađanima. (Avaz)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno