Ljudi

Heroji: Saudin, Jasmin i Zekerijah

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Imena trojice pripadnika Specijalne policijska jedinice (SPJ) MUP-a Zeničko – dobojskog kantona, Saudina Isakovića, Jasmina Berbašića i Zekerijaha Aslanovića zasigurno će dugo biti sinonim za hrabrost, odvažnost i požrtvovanost u spasavanju ljudskog života. Čak i danju, litica Janjićkog vrha visoka devedeset metara, pod uglom čak većim od 90 stepeni ulijeva strah i poštovanje. Čak je i alpinisti, vježbajući na obližnjoj Meteori, izbjegavaju, dajući joj stepen težine 9 do maksimalnih 10. Ko je mogao slutiti da će je prvi savladati upravo policijski specijalci, i to u uslovima apsolutnog mraka.

Sedmnaestogodišnji Almir Mujkanović je, sa dvojicom prijatelja došao u ponedjeljak predvečer na Vidikovac, vrh sa kojeg “puca pogled” kilometrima dalje u dolinu Bosne ka Lašvi na jednu, a tunelu autoputa A1 u selu Putovići na drugu stranu. Možda pogled, možda trenutak slabosti, gubitak pažnje, uzrokovao je nesvjesticu, te Almirov pad sa stijene koja do asfalta regionalnog puta Zenica-Lašva ima devedeset metara.

Kako nam pojašnjava komandir jedinice Senaid Hasić, nevjerovatna sreća je da je, iako je završio na stijenama i šiblju, Almir preživio pad od trideset metara, prije nego se zaustavio na prostoru od “dva sa dva”, svojevrsnom “predahu” u nastavku provalije, još više od šesdeset metara. Hasić navodi da je alpinistički tim godinama uvježbavan, imao je niz intervencija i zadataka, ali prvi put je u pitanju bio ljudski život, i to u uvjetima apsolutnog mraka i nepristupačne litice.

– Došli smo oko 19.10, tamo je bio policijski komesar Semir Šut koji mi je rekao da sami procjenimo možemo li ovo izvesti ili ćemo tražiti helikoptersku pomoć, koja bi nešto mogla uraditi tek ujutro. Čuo sam jauk mladića iz dubine i znao da bi on umro do jutra. Rekao sam – idemo, jer sam uvjeren da smo obučeni da to možemo izvesti. Mrak, šiblje, kamenje koje se lomi i pada, sve je nebitno kad je u pitanju život. Znao sam da su bitni minuti i krenuli smo. Kad smo došli do mladića, imobilizirali smo ga, pružili pomoć. Imao je prelome ruku, nogu, lica, glave, otvorene lomove, ali je disao, komunicirao, ustvari jaukao. “Upakovao“ sam ga, vezao za sebe i tad smo donijeli odluku da je bolje da se spuštamo prema cesti, priča nam Saudin.

Spuštanje je podrazumjevalo da “sa zemlje” ka njima krene drugi dio jedinice, potpomognut mještanima i pripadnicima GSS Zenica, koji su krčili put kojim će se spasioci sa Mujkanovićem spustiti na zemlju. Počela je bitka s vremenom, koja je uspješno dobijena oko 22 sata.

– Spustili smo se još oko 60 metara, uglavnom viseći i pridržavajući se, jer je tlo krto, kamenje je moglo pogoditi ljude koji su nam odozdo dolazili u susret, kaže Zekerijah. Jasmin dodaje da nije smjelo biti greške u procjeni, jer se ona plaća životom, svojim i unesrećenog.

– Usred evakuacije stradalog je uhvatio grč, pa smo ga bodrili, pričali mu, tražili da i on priča. Svega smo postali svjesni na zemlji, kad smo ugledali hitnu kako ga odvozi, ustvari još kasnije, kad smo došli kući, kaže Jasmin. Saudin dodaje da je, kasno oko ponoći, kući, njegova kćerka rekla “vidjela sam gdje si bio, mogao si i ti poginuti”.

– Tek tad sam postao svjestan šta smo uspjeli uraditi, kuda smo prošli. I opet, i uvijek reći ću, da je bilo i teže, ne bi čekali pomoć, krenuli bi, jer smo ovaj posao odabrali da bi bili na usluzi građanima. Na kraju, nepoznati ljudi su nas grlili kod vozila Hitne, što je dokaz da smo postupili ispravno, završava Saudin.

Sva trojica specijalaca su narednici po činu, sva trojica oženjeni, sa dvadesetak godina staža u policiji. Saudin (42) ima troje djece. Ronilac, alpinista, prvi strijalc BiH, rekorder države u streljaštvu, vozač reli vozila. S pravom opravdava nadimak po kojem ga Zeničani znaju, “Ekstrem”. Uz to je i diplomirani pravnik. Jasmin (39) je prošao sve poslove u policiji, od pozornika u Crkvicama, do specijalca alpiniste. Komandir Senaid Hasić mu je bio razredni starješina u osnovnoj školi, pa komandir u PS Crkvice, a treći put sada, šef u specijalnoj jedinici. Zanimljivo je da je i da je jedan od kadeta zarobljenih 1992. u akademiji na Vracama. Ima dvoje djece. Zekerijah (44) ima jedno dijete i od početka, od 1993. je član Specijalne policijske jedinice. Prošao je sve obuke i dvije decenije stalno na posebnim policijskim zadacima širom BiH.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno