Naše

Hej haj brigade – sjećate li se ORA?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Brigadirska – Prvi april – Dan Omladinskih radnih brigada – Jedna od najboljih tekovina bivše Jugoslavije su bile Omladinske radne akcije, preteča današnjeg volontiranja i društveno-korisnog rada. Na akcijama se spajala omladina sa sela i gradova, radnička i intelektualna omladina koja je pored udarničkog rada imala cilj zabave, druženja, takmičenja, obrazovanja, i obuke raznih zanimanja.

Na akcijama se je spajala ljubav i prijateljstvo za cijeli život. Akcijaši su bili organizovani u brigade koje su imale svoje simbole zastave. Na akcijama se je radilo jako bez žaljenja za žuljevima koji su bili ponos brigadira, radilo se sa pjesmom, udarnički u duhu takmičenja između Brigada na trasi. A poslije napornog rada dolaska u naselje gdje su bile smještene brigade organizovalo se je brigadirsko zabavno veče gdje se je palila logorska vatra i uz pjesmu i zabavu zaborave se naporni radni dani.

U bivšoj državi Dan Omladinskih radnih akcija se obilježavao 1.aprila u znak sjećanja na početak prve velike Savezne radne akcije, izgradnje pruge Brčko-Banovići, koja je završena 22 dana pre roka, 7.novembra 1946.godine.

Dobra tradicija akcijaštva potrajala je do 1990.godine.  Rijetke su osobe koje se i dan danas sječaju ovih lijepih trenutaka koji su provedeni u jednom vremenu gdje je omladina dobrovoljno radila i izgrađivala domovinu u kojoj i danas postoje objekti koji se koriste. 

B. Kapo



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno