Posuđeno

HE Vranduk: Upitan nastavak radova – nakon svečane ceremonije opustjelo gradilište

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Silna je SDA – SBB delegacija pristigla 8. septembra na mjesto izgradnje HE Vranduk. Ispostaviće se da je to bio samo još jedan predizborni skup, prilika za slikanje i optimistične izjave.

„Krećemo danas s velikom investicijom HE Vranduk, sljedeće godine s velikim termoblokovima, s izgradnjom dionica autoputa, brzih cesta. Mislim da će se BiH iduće godine pretvoriti u jedno veliko gradište”, rekao je tom prilikom predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Petnaest dana kasnije ništa na gradilištu ne ukazuje na „veliku investiciju“ i početak radova. Zatvorena ulazna kapija, jedan parkirani bager i niti jedan radnik. Vidljivo je da od „svečanog otvaranja” nije bilo aktivnosti. Sve je isto kao 8. septembra, samo njih nema.

Glavni projekat još nema dozvolu

Ono što su stranački lideri i federalni funkcioneri prešutjeli tog dana, jeste da izvođači radova nisu dobili saglasnost revizora za projektnu dokumentaciju hidrocentrale.Kao što je Žurnal već pisao, revidenti projekta ukazali su na brojne propuste u projektovanju, naročito za konstrukciju same brane. Najvažniji se odnosi na to što je HE Vranduk dimenzionirana za manji protok vode nego što je izmjereno 2014. godine, odnosno nivo vode u akumulaciji uzvodno od brane sada bi bio veći za jedan metar!  Prema revidentima mora se promjeniti konstrukcija brane, odnosno uraditi potpuno novi idejni projekat, što je izvođač radova Strabag odbio.

„Strabag nije uradio ni adekvatne podloge bušotine za dovodni tunel, što je po zakonskim propisima i tenderu obavezan, smatrajući da se izlaže bespotrebnim troškovima i gubljenju vremena,“ tvrdi za Žurnal izvor dobro upućen u uslove za verifikaciju projekta i davanje dozvole.

Izmjena projekta prolongirala bi radove za godinu dana. Žurnal saznaje i da postoji vjerovatnoća da narednih dana projekat u potpunosti bude obustavljen ! Čeka se konačan stav revidenta iz Italije, a to je „SP Studio In. Piaetrengeli“.

Šta nedostaje u projektu ?

Mnogo je propusta u projektu utvrđene u dosadašnjoj reviziji, a koju posjeduje Žurnal. Izdvojićemo nasumice nekoliko i laicima jasnim.

– Projektna dokumentacija nije urađena u skladu sa projektnim zadatkom, važećim standardim i propisima u BiH.

– Upitna je nostrifikacija tehničke dokumentacije, jer je nostrifikator koristio   naljepnicu umjesto štambilja za ovjeru nostrificiranog dokumenta. Da li firma koja je vršila nostrifikaciju ima ovlaštenje za nostrifikaciju ?

– Projektant nije uradio projekat zaštite iskopa (projekat građevinske jame), jer će  iskopi za ulaznu građevinu biti veći od 2.0 m.

– Projektant nije uradio proračun stabilnosti kosine iskopa uslijed pristupa vozila (zbog blizine vozila može doći do urušavanje kosina).

– Projektant prilikom analize stabilnosti kosine iskopa nije uzeo u obzir podzemnu  vodu. Šta je sa njom ?

– Projektant nije riješio problem zaštite građevinske jame od oborinskih i podzemnih  voda.

– Projektant nije uradio  nacrte odvodnje procjedne vode iz građevinske jame.  Kako i na koji način će se vršiti crpljenje vode ?

– Nema proračuna i nacrta za potporni zid.

– U okviru knjige nisu analizirane nestabilne padine (klizanja i odroni) na djelu prostora akumulacije HE Vranduk.

– Projektant nije uradio analizu stabilnosti za seizmičko opterećenje. Uopće nema podatke o seizmičnosti područja.

– Projektant nije ispunio osnovne zahtjeve stabilnosti akumulacije i to stabilnost obala u uvjetima osciliranja nivoa vode akumulacije.

Inače, sve dosadašnje primjedbe koje su u proteklom periodu dostavili revidenti “Studio Ing.Pieatrengeli” i Energoinvest Sarajevo, izvođači radova – austrijska firma Strabag i Končar inžinjering za energetiku i transport iz Hrvatske su odbacili.

(Piše: Amarildo Gutić/zurnal.info)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno