Biznis

HE “Vranduk” gradit će konzorcij firmi

HE Vranduk gradit će konzorcij firmi
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ugovor za izgradnju HE “Vranduk” između JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo i Joint Venture Strabag AG Austrija/Končar – inžinjering za energetiku i transport d.d. Hrvatska (Končar – Ket), potpisan je danas u Sarajevu.

Ugovor vrijedan 112,3 miliona KM potpisali su Bajazit Jašarević, v.d. generalni direktor JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, Besim Imamović, v.d. izvršni direktor za kapitalne investicije i uime kompanija STRABAG AG Austrija, Dragan Pavelić i Končar – KET, Mišo Jurković.

Dvije kompanije udružene u Joint Venture dostavile su najbolju ponudu na Međunarodni javni poziv za izgradnju HE “Vranduk”. Potpisani Ugovor po sistemu “ključ u ruke” obuhvata izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon postrojenja.

Početak pripremnih radova na terenu planiran je u prvim mjesecima 2016. godine, a izgradnja objekata Hidroelektrane sredinom godine, nakon izrade i revizije glavnih projekata te dobijanja građevinskih dozvola.

Ukupan rok za izgradnju HE ¨”Vranduk” je 46 mjeseci od dana stupanja na snagu Ugovora čijim zaključivanjem je ozvaničen početak radova na izgradnji prve hidroelektrane u sistemu JP Elektroprivreda BiH od 1990. godine.

Potpisivanju Ugovora su prisustvovali predstavnici Vlade FBiH, ambasadori republika Hrvatske i Austrije, delegacije Zeničko – dobojskog kantona i Grada Zenice, predstavnici kompanija STRABAG AG i Končar – KET, kao i članovi Uprava JP Elektroprivreda BiH i stručnih timova JP Elektroprivreda BiH.

HE “Vranduk” je protočno postrojenje derivacionog tipa ukupne snage 19,63 MW i godišnje proizvodnje električne energije 96,38 GWh. Hidroelektrana je važna s aspekta zaštite okoliša jer proizvodnja tzv. zelene energije doprinosi smanjenju emisije CO2 i drugih materija.

Za elektroenergetski sistem, HE “Vranduk” je značajna zbog stabilnosti sistema, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u snabdijevanju kupaca.

Izgradnja će omogućiti zapošljavanja domaće radne snage, posebno građevinske operative dok period eksploatacije objekta osigurava otvaranje novih radnih mjesta i raspodjelom koncesionih, vodnih i drugih vrsta naknada, višemilionske prihode lokalnoj zajednici i FBiH.

JP Elektroprivreda BiH je s ciljem izgradnje HE “Vranduk” investirala 1, 5 miliona KM u realizaciju 34 infrastrukturna projekta u naseljima koja gravitiraju ovom proizvodnom objektu, saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno