Kultura

Haris Abdagić: Zenička čitaonica je najaktivnija i “najživlja” u državi

Haris Abdagić: Zenička čitaonica je najaktivnija i “najživlja” u državi- U Gradsku biblioteku u Zenici ove školske godine nije bilo učlanjenja prvačića zbog pandemije koronavirusa, ali uprkos pandemiji, ova ustanova prednjači po izdavaštvu u regionu.

U razgovoru za Klix.ba direktor JU Gradska biblioteka Zenica Haris Abdagić je kazao da su se u nedostatku pratećih programa, koji svake godine obogate sadržaj ove ustanove, okrenuli ka izdavačkoj djelatnosti te da su objavili četiri knjige.

“U 2020. godini objavljene su čak četiri vrlo značajne knjige, među njima i ‘Gulliverova putovanja’, kojom smo pokrenuli našu ediciju lektira. U ovoj godini planiramo još više akcentovati izdavaštvo, pa smo već u januaru predstavili tri nova izdanja – dvije stručne knjige i jednu zbirku poezije, a planiramo objaviti i svojevrsnu antologiju zeničke poezije”, kazao je Abdagić.

Dodao je kako je Zeničanima u vrijeme pandemije bila zanimljiva beletristika te da vjeruje da je takva situacija i u drugim bibliotekama.

“Međutim, imamo mnogo korisnika stručne literature. Možemo reći da je naša čitaonica najaktivnija i ‘najživlja’ u državi. Čitaonica je i sada otvorena. Naravno, osigurali smo socijalnu distancu i sve ostale uslove, kako bi korištenje čitaonice bilo u skladu s epidemiološkim mjerama”, pojašnjava naš sagovornik.

U bibliotekama se prilikom izdavanja knjiga poštuje i Protokol za izdavanje knjiga koji je donesen od Društva bibliotekara BiH, a koji podrazumijeva “izolaciju knjiga” po vraćanju u biblioteku. Abdagić je na kraju izrazio nadu da će pandemija uskoro biti prošlost te da će bogati kulturni sadržaji u njihovoj ustanovi uskoro biti posjećeni.

Autor: E.Mehić

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem