Ostali sportovi

Hamza Alić: O penziji ću pričati sa trenerom

O penziji ću pričati sa trenerom
O penziji ću pričati sa trenerom
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hamza Alić: O penziji ću pričati sa trenerom- Bacanje kugle je tradicionalna disciplina u BiH i moram reći da sam ponosan da je Pezer, koji je odrastao uz mene, dospio na najviši nivo, rekao je Alić.

Takmičenjem u bacanju kugle bh. olimpijci okončali su nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Ne baš na način na koji su željeli, jer ni jedan od trojice naših predstavnika nije uspio izboriti plasman u finale za koje je bio potreban hitac od 20,40 metara.

Disciplina koja napreduje

– Konkurencija u bacanju kugle bila je, slobodno mogu reći, nikad jača. Ako pogledamo takmičenja na posljednje tri Olimpijade, jasno je koliko ova disciplina napreduje. U Pekingu je za finale bio potreban hitac 20,02 metra, u Londonu 20,25 metara, a u Riju 20, 40 metara – kaže na početku razgovora za Faktor naš najiskusniji bacač kugle Hamza Alić.

Član AK Zenica žali zbog hica iz posljednje serije kvalifikacija.

– Mislim da sam u trećoj seriji imao tu dužinu hica kako bih prošao kvalifikacije, ali sam nažalost prestupio. Žao mi je zbog toga, ali slobodno mogu reći da konkurencija u bacanju kugle nikada nije bila jača – priča rođeni Srebreničanin, te dodaje:

– Možda je plasman u finale, posmatrajući moje rezultate bilo i nerealno očekivati, ali svi smo mi ranije bacali dužinu koja je bila potrebna za plasman u finalnu seriju.

Atletičari susjednih zemalja okitili su se medaljama. Neki su napravili prava čuda, a svjestan je toga i Alić. Ipak, on tvrdi da nama nisu potrebna milionska ulaganja kako bi napokon stigli do željene medalje.

– Finansije nam ne smiju biti ni izgovor, niti alibi. Za razliku od Igara u Londonu, gdje je atletika imala dva predstavnika, sada smo u Riju imali pet takmičara. Ulaganja u atletiku, i generalno sport, ne moraju biti ogromna, ali bi bilo dobro da budu konstantna. Ne trebamo mi nešto mnogo pametovati. Ako ne znamo, trebamo otići u Beograd i prepisati njihov sistem rada i Zakon o sportu – kaže Alić koji je takmičenje u kvalifikacijama završio na 26. mjestu hicem od 19.48 metara.

Za budućnost bacanja kugle u BiH, discipline koja je obilježila veliki dio njegovog života, Alić ne brine. Kaže kako ima svog nasljednika, momka koji je odrastao uz Alića.

– Bacanje kugle je tradicionalna disciplina ovih prostora i moram reći da sam ponosan da je Mesud Pezer, koji je odrastao uz mene, dospio na najviši nivo. Mislim da uz njega ne trebamo da brinemo za budućnost kada je riječ o bacanju kugle – pohvalio je Alić svog kolegu.

Iako je ranije najavio da će Olimpijske igre biti njegovo posljednje takmičenje, čini se kako će odluka o završetku karijere pričekati još neko vrijeme.

Kraj ili ne

– Jesam, rekao sam da će Olimpijada u Riju možda biti moje posljednje veliko takmičenje, ali odluku o završetku karijere donijet ću tek nakon jednog razgovora koji ću obaviti sa Suadom Kaknjom, predsjednikom AK Zenica i ASBiH i mojim trenerom Mehmedom Skenderom – poručio je Alić koji bi s ostatkom naše delegacije u domovinu trebao stići u srijedu navečer.

(Dino Stambolić/Faktor.ba/Foto: EPA)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno