Biznis

Hamdija Lipovača u upravi Metalnog

Metalno Zenica
Metalno Zenica
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hamdija Lipovača u upravi Metalnog – Zeničko preduzeće “Metalno”, jedan od nekadašnjih nosilaca razvoja namjenske industrije u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) i u FBiH, danas je očit primjer zaokruživanja sumnjive privatizacije putem tzv. zatvorenih investicijskih fondova (ZIF). Naime, protekle sedmice četiri fonda, koja su u dosadašnjoj privatizaciji preuzela 54 posto vlasništva nad ovim preduzećem, a to su “Big-invest”, “Bosfin”, “Mi-group”, “Bonus”, na Skupštini dioničara smijenila su tri dosadašnja člana Nadzornog odbora (NO), te imenovala nova tri.

Mešetarske igre

U ovoj informaciji ne bi bilo ništa čudno da među njima nije imenovan i Hamdija Lipovača, kompromitirani kadar SDP-a iz Krajine, čovjek koji je opterećen brojnim korupcijskim aferama i još je predmet istrage Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK)!

 

Kako su nam rekli radnici “Metalnog”, imenovanje Lipovače najočitiji je primjer da su na sceni mešetarske igre. Ostala dva novoimenovana člana su Liljana Pašić i Muamer Peljto, a dva koja su ostala u NO su Alen Murguz te Zahid Tarabar. Murguz je, inače, direktor ZIF-a “Bosfin”.

Radnički protesti

– Smatramo da je krajnja namjera da se uništi preduzeće, pokrade, te onda odvede u stečaj – kazali su nam uznemireni radnici kojima nije isplaćeno osam plaća, a u proteklim mjesecima su nekoliko puta obustavljali rad, protestirali pred kapijom preduzeća te čak i štrajkovali glađu.

Tokom protesta tražili su smjenu menadžmenta zbog sumnjivih poslova i reviziju privatizacije i okolnosti pod kojima su morali prodavati svoje dionice.

  • 1,4 miliona KM iznosi gubitak “Metalnog” u prvih šest mjeseci ove godine, prema podacima iz polugodišnjeg izvještaja o poslovanju u 2015.
  • 320 radnika bilo zaposleno prošle godine
  • 238 radnika trenutno zaposleno

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno