Ostali sportovi

Halim Hutinović pobjednik prvog turnira Grand Prix lige ZDK u šahu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jučer, 21.1.2024.godine, u Zenici je odigran prvi turnir Grand Prix lige Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u šahu. Liga ZDK u šahu se sastoji od 12 povezanih turnira, koji se igraju svaki mjesec po jedan turnir.

Organizator turnira je Šahovski savez ZDK i ŠK “Čelik“ Zenica.

Turnir se igrao u Šahovskom domu Zenica i na istom je nastupilo 25 takmičara, među kojima su bila i dva FIDE majstora (FM), jedan internacionalni majstor (IM) i jedan majstorski kandidat (CM).

Pobjednik 1.turnira je Halim Hutinović sa 7,5 poena, drugi je bio IM Goran Trkulja, takođe, sa 7,5 poena, ali sa nešto slabijim dodatnim kriterijima, treći je CM Faris Ćunjalo sa 6,5, četvrti FM Enver Muratović sa 6,0 poena i peti je bio Vahdet Patković, takođe, sa 6,0 poena.

Ovo je pet prvoplasiranih igrača, koji su, nakon prvog turnira, jedni od kandidata za pet novčanih nagrada, koje će se uručiti na posljednjem turniru.

Ukupan nagradni fond, koji će se uručiti na posljednjem turniru u kalendarskoj godini, u mjesecu decembru, iznosi 3.000,0 (tri hiljade) KM.

Nagrade su kumulativne i ne isplaćuju se nakon svakog turnira. Osvojeni bodovi sa pojedinačnih turnira se sabiru, a pobjednik lige je igrač koji sakupi najviše turnir-bodova. Turnir-bodovi se dobijaju prema osvojenom mjestu na pojedinačnom mjesečnom turniru. Maksimalan učinak je 240 turnir-bodova.

Igrač koji nakon odigranih 12 turnira sakupi najviše bodova je pobjednik Lige ZDK za 2024. godinu

Mjesto održavanja svih turnira je Šahovski dom Zenica, Ulica Školska broj 15. Prijave igrača primaju se do 10:30, a prvo kolo počinje za svaki turnir u 11:00 sati.

Igrat će se 9 kola po Švicarskom sistemu, uz kompjutersko parovanje. Turnir će se rejtingovati za internu kantonalnu rapid rejting listu, na način da će se svakom igraču, koji prvi put igra turnir, upisati blitz rejting kod FIDE (ukoliko ga ima). Po završetku pojedinačnog turnira će se vršiti ručno unošenje promjena rejtinga, što će predstavljati blitz rejting listu ZDK, koji će važiti za ligu. Ukoliko igrač nema rejting, izaći će na rejting listu putem perfomansa kojeg ostvari na pojedinačnom mjesečnom turniru.

Tempo igre je 5 minuta + 3 sekunde po igraču i važe pravila FIDE za brzopotezni šah.

Pravo nastupa na turnirima imaju svi igrači koji su članovi kluba koji pripada Šahovskom savezu ZDK, ili igrači koji imaju CIPS iz bilo koje općine sa ZDK, uz uslov da moraju biti na rejting listi Bosne i Hercegovine.

Direktor i glavni sudija je Vedad Šestić, predsjednik ŠS ZDK, a operater NA Belmir Miskić.

E.Imamović

Foto D.Marković



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno