Biznis

Halal certifikat za ZIM Zenica

ZIM Zenica - Halal certifikat
ZIM Zenica - Halal certifikat
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru Dana halala 2015., koji je u organizaciji Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH održan u Sarajevu, ukazano je na važnost ove grane industrije, kao i na prisustvo bh. halal industrije na domaćem tržištu i šire. Također, ovo je bio i povod za dodjelu halal certifikata bh. kompanijama i to tri za novocertificirane kompanije u BiH ZIM Zenica, Mostarlić Hadžići, Bešlić d.o.o. Visoko, dok je Vispak dobio posebno priznanje kao prva kompanija sa halal certifikatom u BiH kojeg je dobila prije 10 godina. Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH Amir Sakić kazao je kako od danas bh. industrija broji 68 članica i potvrđuje kurs kontinuiranog rasta. Podsjetio je da je BiH prva zemlja na evropskom tlu koja je uspostavila funkcionalan sistem halal certificiranja, tako da bude usaglašen s nacionalnim zakonodavstvom i kompatibilan s međunarodnim standardima.

“Halal certificirani proizvodi iz BiH se već distribuiraju širom svijeta, a halal certifikat naše Agencije je zadobio povjerenje vodećih institucija u oblasti halala u svijetu. U saradnji sa nadležnim institucijama Agencija parcipira u radu Instituta za standardizaciju i metrologiju islamskih zemalja i CEN-a Evropskog instituta za standardizaciju. Na taj način nam je omogućen da sva naša znanja i iskustva pretačemo u nove standarde”, kazao je Sakić, nadajući se da će realizacija od 1,5 milijardi KM i 663 tona halala certificiranih prehrambenih proizvoda u 2014. godini biti značajno nadmašena do kraja godine. Napomenuo je da je Agencija sa svojim uposlenicima i mrežom od 60 visokostručnih saradnika educirala više od 1.300 predstavnika kompanija i diljem regiona implementirala halal standard u 137 kompanija.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je kazao je da je halal za muslimane način života te da to nije nikakav prestiž.

“To je način na koji muslimani svugdje u svijetu žive, na isti način konzumiraju hranu, pripremaju je i upotrebljavaju, i to je za nas jako važno”, kazao je Kavazović, ističući da se halal certificirani proizvodi iz BiH distibuiraju širom svijeta, a da je certifikat Agencije za certificiranje zadobio povjerenje vodećih institucija u oblasti halala u svijetu.

Također, najavljena je Halal Tourism Conference 2016. koja će se održati od 21. do 23 marta u Halic Congress Centru u Istanbulu gdje se očekuje oko 1.200 međunarodnih delegata, 25 govornika, 60 međunarodnih turističkih agencija, 150 halal hotela i brojni drugi gosti. Direktor te konferencije Akin Arikan je naveo da je halal industrija jedno od najbrže rastućih tržišta, s godišnjim prometom od 80 milijardi dolara.

“BiH i Turska imaju mnogo toga sličnog, tako da vidim mnoge potencijale koji bi se mogli pretvoriti u benefite u ovoj industriji i halal turizmu”, istakao je Arikan.

AKTA.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno