Politika

GV: Bogić Bogićević počasni građanin Grada Zenica, pogledajte imena i ostalih nagrađenih

Gradsko vijeće Zenice potvrdilo je odluku Ocjenjivačkog suda za javna priznanja Zenice te proglasilo Bogića Bogićevića za počasnog građanina Grada Zenica.

U obrazloženju odluke, ističe se kako je Bogićević, djelovanjem kao bosanskohercegovački političar, „dao izuzetan doprinos razvitku države Bosne i Hercegovine i očuvanju njenih demokratskih vrijednosti“.

Vijeće je usvojilo i odluku o dodjeli javnih priznanja Zenice povodom 20. marta – Dana Grada Zenice, po kojoj će priznanje „Grb Zenice“ posthumno biti dodijeljen Zeničaninu Rasimu Salčinoviću, „za unapređenje i razvoj privatnog poduzetništva i očuvanje bosanske tradicije i tradicije Grada Zenica“.

Priznanje „Nagrada Zenice“ dodijelit će se glumcu Harisu Burini, „za dostignuća u oblasti scenske i filmske umjetnosti, za promociju Grada Zenica u BiH i šire“; „za doprinos ugledu i afirmaciji Grada Zenica kroz kulturu, umjetnost i obrazovanje“ Gradskom horu „Kasiopeja“ Zenica te novinaru u penziji Faruku Midžiću „za 50 godina novinarsko-publicističkog stvaralaštva, za promociju i afirmaciju Zenice i Zeničko-dobojskog kantona“.

Priznanje „Plaketa Zenice“, koje će, kao i ostala priznanja, 20. marta biti dodijeljena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, bit će dodijeljeno Nihadu Hodžiću.

Hodžić će to priznanje dobiti „za izuzetan doprinos afirmaciji Grada Zenica u oblasti sportske infrastrukture i fudbalskog sporta, razvoju turizma te posredno animiranju i razvoju uslužnih djelatnosti vezanih za sportski turizam u Gradu Zenica, kao i afirmaciji Grada Zenica u BiH i regiji“.

Vijeće je dalo svoju saglasnost za izvođenje radova rekonstrukcije i nadogradnje postojećih objekata u svrhu realizacije projekta „Rekonstrukcija JU Kantonalna bolnica Zenica po principima energetske efikasnosti“.

Predsjedavajući Almir Babajić na početku današnje sjednice obavijestio je da će vijećnik Edisej Sjerotanović, koji je na Lokalnim izborima 2020. godine mandat osvojio s liste Saveza za bolju budućnost BiH, u narednom periodu djelovati kao samostalni vijećnik.

Sjerotanović je bio predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a Zeničko-dobojskog kantona, a nedavno je podnio ostavku na sve funkcije te istupio iz članstva te stranke.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem