Biznis

Grupacija automobilske industrije PKFBiH dobila ured u Wolfsburgu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grupacija automobilske industrije PKFBiH dobila ured u Wolfsburgu –  Predsjednik Privredne Komore FBIH Mirsad Jašarspahić je u petak 15.12.2017. godine za potrebe Grupacije automobilske industrije, nastavljajući planirane aktivnsti na Projektu „Razvoj automobilske industrije FBiH“, preuzeo i zadužio ured u sklopu Inovativnog kampusa Wolfsburg AG. Tome je prethodilo potpisivanje ugovora između Privredne Komore FBiH i Wolfsburg AG-a o uslovima i načinu korištenja kancelarije kao i ostale infrastrukture unutar kampusa (prezentacijskih sala, telefonijske, internetske i poštanske infrastrukture, recepcije, parking prostora, kuhinje,…).

Wolfsburg AG je u vlasništvu kompanije Volkswagen i grada Wolbsburga, a jedno od polja djelovanja ove kompanije je podrška firmama koje se bave proizvodnjom automobilskih komponenti. Cilj ove aktivnosti je obezbjeđenje uslova za intenzivno i institucionalno prisustvo predstavnika Grupacije automobilske industrije kroz partnerski odnos sa Inovacijskim kampusom Wolfsburg AG a zbog stvaranja pretpostavki za značajnije učešće bh. proizvođača automobilskih dijelova kako u Volkswagenu tako i kod drugih Njemačkih proizvođača automobila.

Kancelariju će predstavnici grupacije automobilske industrije koristiti kao checkpoint i mjesto sastanaka a zbog intenziviranja aktivnosti koje su planirane u narednom periodu.

Tokom prvog zvaničnog sastanka održanog u uredu PKFBiH pri Inovacijskom kampusu Wolfsburg AG, sa partnerima iz Wolfsburg AG precizirani su detalji već najavljenog i rezervisanog zajedničkog nastupa naših kompanija koje se bave proizvodnjom automobilskih komponenti na internom sajmu Volkswagenovih dobavljača IZB 2018, koji će se održati u oktobru u Wolfsburgu 2018. godine.

Naime, radi se o najznačajnijem sajmu za dobavljače Volkswagena gdje se na jednom mjestu dobavljači sa svojim proizvodima i novitetima predstave predstavnicima Volkswagena i gdje se uspostavljaju značajni kontakti kako sa predstavnicima Volkswagena, tako i sa njihovim velikim dobavljačima. Dogovoreno je obezbjeđenje kolektivnog izlagačkog prostora za članove Grupacije automobilske industrije i sa predstavnicima Wolfsburg AG kao organizatorom sajma dogovoren je način učešća i ostale aktivnosti kako bi firme iz naše automobilske grupacije bile predstavljene na najbolji mogući način.

Inače, Projekat “Razvoj automobilske industrije FBiH” koji provodi Privredna komora FBiH je prepoznat i podržan od Vlade FBiH. Zbog značaja i potencijala bh. automobilske industrije, preuzimanje kancelarije i sastanak oko daljih aktivnosti na projektu je protekao i uz prisustvo predstavnika naše BH Agencije za promociju investicija (FIPA) čime su na još jedan snažan način predstavljeni potencijali i iskustva razvijanja biznisa sa BH proizvođačima naglašavajući sistemski i institucionalni okvir podrške.

“U ime naših članica organizovanih kroz Grupaciju automobilske industrije očekujemo da Vlade i ministarstva prepoznaju automobilsku industriju kao stratešku granu i obezbijede nam podršku koja će rezultirati značajnim povećanjem radnih mjesta, povećanju izvoza, pružanje prilike mladim ljudima da ostanu u BiH da svoju egzistenciju obezbijede radeći u automobilskoj industriji. Privredna/Gospodarska komora FBiH će nastaviti započete aktivnosti i sa članovima i drugih strukovnih udruženja predlagati nadležnim institucijama mjere koje će kao u ovom slučaju osiguravati bolji startni položaj prilikom osvajanja zahtjevnog tržišta u sektorima visokog stepena finalizacije”, saopšteno je iz Privredne komore FBiH.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno