Info

Grupa studenata o konkursu za dobijanje boračkih stipendija u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grupa studenata o konkursu za dobijanje boračkih stipendija u ZDK- Poštovani,

Moje ime je Ena Dervenčić i studentica sam četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Pišem Vam u ime 659 studenata čija imena se ne nalaze na konačnoj listi za dodjelu boračke stipendije ZE-DO kantona iako ispunjavaju sve uslove za dobijanje iste.

Glavni razlog zbog kojeg nam je uskraćena stipendija jeste izmjena Zakona o visokom obrazovanju, kojom se svim studentima omogućio bezuslovni prelazak na narednu godinu studija. To je rezultiralo značajnim povećanjem broja kandidata koji ostvaruju pravo na boračku stipendiju.

Iznos od 2.3 miliona KM koje je Ministarstvo za boračka pitanja ZDK, na čelu sa ministrom Fahrudinom Čolakovićem, izdvojilo za stipendiranje djece demobilisanih boraca Armije BiH u ovoj akademskoj godini, nedovoljan je da bi se isplatila predviđena novčana pomoć svim studentima koji na nju polažu pravo. S tim u vezi, donesena je odluka da se broj studenata koji će primiti boračku stipendiju smanji, čime je nanesena velika nepravda, naročito onim studentima koji su svoje obaveze iz prethodne akademske godine, unatoč poteškoćama koje je prouzrokovala pandemija, izvršili u predviđenom roku.

Drugi problem na koji želimo skrenuti pažnju jeste činjenica da se u zvaničnim rješenjima kao obrazloženje za ovakav postupak navodi kako student/ica nije ostvario/la minimum od 50 bodova. Ovaj uslov, naime, nije bio naveden u sklopu zvaničnog konkursa objavljenog na službenoj web stranici Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Imajući u vidu kontinuirani odliv školovanog mladog kadra koji naša država bilježi već godinama, želimo vjerovati kako će Vlada ZE-DO kantona prepoznati važnost ulaganja u visoko obrazovanje i pronaći način da novčano pomogne porodicama ljudi koji su svojim životima branili ovu zemlju i omogućili postojanje Bosne i Hercegovine kakvu je danas znamo.

Grupa studenata



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno