Nogomet

Gredić: Dijalog između Saveza i klubova ne postoji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Plavom salonu danas je održana konferencija za medije na kojoj su se obratili predsjednik Kluba, Almir Gredić, direktor Kluba, Mirsad Šiljak te članovi Upravnog odbora, Adnan Misimović i Senad Zaimović.

Adnan Misimović se osvrnuo na TV prava za utakmice BH Telecom Premijer lige BiH.

“Ne želimo da za mnoge stvari dobijamo direktive od Saveza, a da ne možemo odlučivati o njima. Mi se nadamo da će od naredne godine uslovi za sve klubove biti bolji i da će klubovi učestvovati u pregovorima. U prvih 18 utakmica, Željezničar je dužan da prenosi šest utakmica i sve to ovisi od BH Telecoma. Mi, kao članovi Saveza, moramo da poštujemo statut, samim tim i odluke Saveza, koje on donosi u naše ime. 40.000 KM je iznos koji Telecom daje, a prije tri godine Željezničar je prodao svoja prava na šest utakmice za 60.000 KM. Postoji inicijativa unutar Saveza, da klubovi koji daju najviše prenosa trebaju dobiti dodatni iznos”, kazao je Adnan Misimović.

Predsjednik Almir Gredić se dotakao problema sa kojim se susreće Omladinski pogon.

“Omladinski pogon je jako bitan faktor. Naše kadete i juniore izbacili su iz Federalne lige, jer žele da tu igraju neki drugi klubovi. Ono što je nas naljutilo je da je naš čovjek išao tri puta u FS i niko ga nije primio. Razgovarao sam sa sekretarom Federalnog saveza, ali on još uvijek nije odgovorio. Imamo A, B i C kategoriju juniora. A igraju u Premijer ligi, B u Federalnoj, a C u Kantonalnoj. Jedini smo mi izbačeni. U našem omladinskom pogonu trenira 550 djece i mislim da svi zaslužuju šansu da se takmiče”, kazao je Gredić dodavši:

“Prošle sezone imali smo dvije sporne situacije. Prvi je utakmica protiv Slobode kada su na teren uletjeli tzv. navijači i naša četiri juniora su povrijeđena. Jedan je završio u bolnici, a pobjeda je dodijeljena Slobodi. Ne može se igrati bez policije na terenu. Pitam se kako neko u Savezu donosi takve odluke i da se to sistematski riješi. Tražimo da se radi onako kako nalažu propisi Fudbalskog saveza BiH. Još jedna jako bitna stvar, naknada za treniranje je smanjena što pogoduje mešetarima, a ne klubovima. Kotizacija je smanjena sa 80 na 30 hiljada. Klub koji je stvorio igrače nema sredstva kakva bi trebao imati. Željezničar će kao najtrofejniji klub pokušati otvoriti dijalog sa svim klubovima kako bi se riješili problemi sa ciljem poboljšanja bh. sporta i bh. fudbala.

“Gospodin Pilav je direktor takmičenja i zato smo se obratili na njegovu adresu. Prolić je sekretar za sudijska pitanja te su to dvije insititucije. Ako oni nemaju ovlasti, onda je pitanje da li te institucije uopšte trebaju postojati. Sada smo ipak vidjeli da je najvažnija tročlana komisija, koja će sjesti, donijeti odluke i otići. Mi smo dovedeni pred svršen čin, nemamo način da sjedemo za stol, vidimo koji su problemi i kako ćemo ih riješiti. To je ono što Željezničar želi, napraviti dijalog između Saveza i klubova, što trenutno ne postoji. Mi imamo sponzore, koji imaju 15 puta manje oglasnog prostora od BH Telecoma, s kojim smo mi primorani potpisati ugovor”, rekao je Gredić.

Novinarima se obratio i član UO Senad Zaimović koji je govorio o ciljevima Kluba.

“Ono što je jasno široj javnosti da je Željezničar krenuo putem restruktuiranja svih svojih segemenata. Dakle, naši ciljevi su postavljeni izuzetno visoko i mi ćemo njih dosegnuti, to je neupitno. Naš cilj je da u iduće dvije-tri godine uđemo u grupnu fazu jednog evropskog takmičenja.

Vi znate da Barcelona dugo godina nije željela da proda svoje mjesto na dresu. Željo je klub koji postoji gotovo 100 godina i onaj ko želi biti na našem dresu mora to mjesto i zaslužiti. Željo isporučuje najveći broj gledalaca po statistici BH Telecoma te postoji podaci koliko oni zarađuju putem Moje TV. Ovo je jednostavno poruka svih nas koji ovdje sjedimo: Željo će svoje visoko postavljene ciljeve ostvariti. Želimo da budemo šampioni ove godine i uradit ćemo sve da to i budemo. Finansijski izuzetno dobro stojimo i sve repove ćemo uskoro pokriti. Želim istaći i da smo isplatili premije igračima za pobjedu u Širokom Brijegu, iako ona nije ostvarena, jer smo našim sredstvima zaključili da smo trebali pobijediti. Mi smo glavni pretendent na titulu prvaka BiH i bit ćemo šampioni ove godine”, rekao je Zaimović.

novovrijeme.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno