Biznis

Granić: ZDK je ispunio sve obaveze za početak realizacije projekta ‘Plava voda’

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministar finansija u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Josip Lovrić i direktor Javnog preduzeća Regionalni vodovod „Plava voda“ d.o.o. Travnik Ernad Granić potpisali su danas u sjedištu Vlade ZDK predugovor i ugovor za realizaciju kreditnih sredstava Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) – potvrdio je u izjavi za Fenu direktor JP RV „Plava voda“ Ernad Granić.

Potpisani su dokumenti Predugovora o zajmu i Ugovora u vezi otplate kredita između ZDK-a i JP RV „Plava voda“, uz koji je to preduzeće dostavilo Vladi ZDK-a potvrdu o izvršenoj primopredaji instrumenata obezbjeđenja – mjeničnu izjavu i 40 bjanko ovjerenih mjenica.

-Današnjim potpisom otklonjena je i barijera koja je protekle dvije godine sprečavala realizaciju projekta ‘Plava voda’. Stvoreni su preduslovi da se projekt nastavi realizovati u punom kapacitetu.

Nadam da će, u narednom periodu, svi učesnici, pravovremeno i sa puno većom efikasnošću, izvršavati svoje obaveze te da ćemo ovaj projekt, na kraju, dovesti do njegove namjene i svrhe. To je da se osigura dugoročno i kvalitetno vodosnabdjevanje za ove četiri općine te prateći elementi projekta, kao što su zaštita okoliša, ekonomski i turistički efekti za Travnik… – kazao je Granić.

U projektu, napominje, sudjeluju Travnik, Novi Travnik, Busovača i Zenica, a ostavljena je mogućnost da se uključi i Vitez, koji je u jednoj fazi sudjelovao, ali je u međuvremenu odustao od projekta.

Danas su, napomenuo je Granić, potpisani dokumenti za koje su ranije date saglasnosti, čime je formalno-pravno ispoštovana finansijska konstrukcija.

-To znači da ZDK preuzima svoj dio duga, da ga ‘spušta’ dalje, a potpisani su i ugovori koji omogućavaju otplatu tog duga od strane Grada Zenice, Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine…

ZDK je, kako smo informisani, još prošle sedmice završio i svoje obaveze iz projekta sa FBiH, tako da su sve procedure, koje su osnovne za njegovo učešće u projektu ‘Plava voda’, s ovim i ispunili- ističe Granić.

Preostali su, napominje, još neki, relativno sitni administrativni poslovi, „koji ne bi trebali predstavljati veći problem u realizaciji projekta“.

-Time se stvaraju preduslovi da preduzeće pokrene i završi izbor izvođača radova, jer će imati osigurana sredstva.

Jedna od većih komponenti projekta je, svakako, proces ekspropijacije zemljišta na trasi vodovoda, gdje očekujem agilnost i aktivnost općinskih službi, koje učestvuju u ovom projektu – kaže Granić.

On se nada da će kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB), uskoro biti i operativna. Procjenjuje da bi sve institucije koje prate realizaciju projekta, sa državnog i federalnog nivoa, međusobne odnose mogle regulirati u narednih mjesec dana.

Projekat će se finansirati sa po 11 miliona eura kredita EBRD-a i CEB-a, dok je 2,5 miliona eura, kao grant sredstava, osigurala i Švedska razvojna agencija (SIDA). Sredstva koja je donirala SIDA bit će uplaćena za poboljšanje lokalne vodovodne mreže općina i gradova, koji sudjeluju u projektu.

EBRD je, također, za izradu projektne dokumentacije, osigurao grant od 600.000 eura. Procjene su da će,  troškovi za izgradnju ovog vodovoda iznositi oko 50 miliona KM.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno