Politika

Gradsko vijeće nije dalo podršku Prostornom planu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradsko vijeće nije dalo podršku Prostornom planu – Sa 10 glasova za, bez protiv i 17 suzdržanih, Gradsko vijeće Zenica nije prihvatilo Prijedlog Prostornog plana Grada za period 2016-2036. godina. Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović je nakon glasanja, povukao preostale tačke sa dnevnog reda, te pozvao svoje saradnike da napuste gradsku salu, a sjednica je na ivici kvoruma, nastavljena razmatranjem nekoliko inicijativa.

Prostorni plan Grada Zenice za period 2016-2036. godine, koji je u saradnji sa resornim gradskim službama uradio Kantonalni zavod za urbanizam i prostorno uređenje ZDK, gradonačelnik Fuad Kasumović ocjenjuje kao ključni dokument za privlačenje investicija, te uvođenje više reda u oblast građenja.

– Osim privlačenja investicija i novog zapošljavanja, cilj je da se zna ko, gdje i u koje namjene nešto gradi, – kazao je Kasumović.
U diskusijama vijećnika, prije svih SDA, najviše opreza iskazano je za buduću namjenu lokaliteta Antena u blizini naselja Perih han, gdje je, kroz do sada iskazani interes ino investitora, planirana gradnja velikog poslovno-rekreativno-sportskog centra, kao i trase autoceste kroz Nemilu, koja je inače određena na višem nivou odlučivanja.

Neusvajanjem Prostornog plana, prema riječima pomoćnice gradonačelnika za urbanizam, Samire Karić, stvari se vraćaju unazad i nije moguće donošenje drugih bitnih dokumenata.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je, nezadovoljan ishodom glasanja o Prostornom planu, povukao preostale tačke dnevnog reda i pozvao svoje saradnike da napuste gradsku salu. Sjednica je nastavljena na ivici kvoruma razmatranjem nekoliko vijećnićkih inicijativa. U dnevnom redu je, da podsjetimo, bila i Odluka o dopuni Odluke o komunalnim taksama. Zamjenik predsjedavajuće Vijeća, Jasmin Hodžić, iznova je apelovao na političke stranke da dostave prijedloge za popunu pozicije predsjedavajućeg.

(Š.B.)
rtvze.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno