Zenica

Gradsko vijeće dalo saglasnost za deblokadu zeničkog rudnika, čeka se potpis Kasumovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradsko vijeće Zenice jednoglasno je prihvatilo zahtjev za deblokadu računa Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, ali time se nisu stekli uslovi za prekid protesta ispred Gradske uprave Grada Zenica i radničkog neposluha zeničkih rudara.

Vijest o najavi deblokade računa rudarima je ispred Gradske uprave Grada Zenica objavio Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine.

– Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, uime svih radnika i svih rudnika uglja u FBiH, poziva gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da se najkasnije do 14.30 sati očituje po zahtjevima Gradskog vijeća. I stavljamo tačku – kazao je Husić, koji je najavio da se neće razići dok ne dobiju obećanje da će gradonačelnik tog grada postupiti po odluci i zaključcima Gradskog vijeća, koje je usvojilo tri zaključka.

Prvim zaključkom, dodao je Husić, gradski vijećnici iskazali su punu podršku RMU Zenica; drugim su naložili gradonačelniku Kasumoviću da što hitnije deblokira račun, a trećim da se Elektroprivreda BiH, RMU Zenica te Gradska uprava Grada Zenica u roku od 30 dana usaglase o tekstu sporazuma za obročnu otplatu duga RMU Zenica prema Gradu Zenica za zatezne kamate, u iznosu od preko 3.000.000 KM.

Kasumović nije bio na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, ali rudari traže da ovlasti nekoga da u njegovo ime deblokira račun tog preduzeća.

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić istakao je kako članovi Sindikalnog odbora, koji od ponedjeljka štrajkaju glađu, neće prekinuti štrajk glađu sve dok ne bude deblokiran račun te dok im ne bude isplaćena plaća za februar i topli obrok za januar.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno