Zenica

Gradska uprava opet blokirala račun Rudnika, rudari bez plaće

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradska uprava Grada Zenica, još krajem prošle sedmice, ponovo je blokirala račun Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koje zbog toga nije u mogućnosti isplatiti plaću za februar te naknadu za topli obrok za januar tekuće godine – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.

On podvlači kako se radi o dugu po osnovu zateznih kamata za raniji dug za naknadu za komunalno-građevinsko zemljište, koja je 2018. godine ukinuta odlukom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine te je proglašena neustavnom.

– Radi se o dugu za zatezne kamate, jer glavnica je u potpunosti isplaćena prije nešto više od dvije godine, ali je dug za zatezne kamate narastao na oko tri miliona KM.

Očito je da se ponovo preko leđa rudara nastavlja sukob dvije politike, jer dok je bila ista politika na nivou Grada i Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno našeg vladajućeg društva Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, ovakvih problema nismo imali – naglašava Avdić.

Dodaje kako je nervoza tim veća jer se radi o danima ramazana, a više od 900 porodica ostalo je bez očekivanog prihoda.

– Plaća se, po Ugovoru o radu, isplaćuje do 25. u mjesecu, ali smo je obično dobivali do 15. U ovom trenutku ne znamo kada bismo mogli dobiti plaću, jer iz EPBiH očekuju deblokadu računa kako bi prebacili novac – podvlači Avdić.

Jučer su, dodaje, predstavnici Sindikata ZDRMU Zenica imali neformalni sastanak s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem, koji je ponovio stav da kompletan dug želi pokloniti rudarima, ali da, upravo zbog sukoba političkih struja, rudari nisu optimistični da će im biti isplaćen taj novac.

– U ovom bismo trenutku bili sretni i zadovoljni da dobijemo zarađenu plaću i topli obrok, a neka se, onda, EPBiH i Grad Zenica dogovaraju na koji će način riješiti problem zaostalog duga. Nama je najvažnije da ponovo ne prekidamo proizvodnju, jer nismo sigurno koliko će još dugo radnici biti strpljivi, odnosno koliko ćemo moći kontrolirati njihov bijes i nezadovoljstvo- ističe Avdić.

Zadnja blokada od strane Grada Zenica, napominje Avdić, bila je 22. novembra 2022. godine, a zenički su rudari zadnju obustavu rada, odnosno u radnički neposluh, stupili i u januaru ove godine, kada je problem bio nedostatak novca na računu za isplatu decembarske plaće.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno