Zenica

Gradska biblioteka u Zenici proslavila 65 godina rada i postojanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradska biblioteka u Zenici proslavila 65 godina rada i postojanja – Gradska biblioteka u Zenici današnjim svečanim programom obilježila je 65 godina uspješnog postojanja, rada i djelovanja za sve one ljubitelje pisane riječi.

Današnji svečani program započeo je podjelom zahvalnica, te obraćanjem gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, koji je najavio otvaranje novog prostora za Gradsku biblioteku Zenice, te ovom prilikom čestitao ovoj ustanovi veliki jubilej.

Kako nam je kazao Haris Abdagić, direktor Gradske biblioteke Zenica, pripreme za ovaj dan tekle su već unazad nešto više od mjesec dana, te su se odlučili danas promovisati luksuzno izdanje bajki “Još je jutro puno snova”.

“Trebale su nam slikovnice i bajke za dječije odijljenje, konstatovali smo da na tržistu te knjige su što preskupe, što šturo napisane, ne sve naravno i ne donose djeci svu toplinu i pouku, tako da smo odlučili da proizvedemo bajke i romantično smo raspisali konkurs ne očekujući ovakav rezultat, međutim on je nevjerovatan. Prijavilo nam se preko 50 autora sa oko 100 radova. Odabrali smo stručni žiri u sastavu Nermin Ormanović, Željko Grahovac  i ja, te smo odabrali 27 po nama najljepših bajki i objavili ih u ovom luksuznom izdanju “Još je jutro puno snova”, kazao nam je Abdagić.

Spisateljica Ferida Duraković kazala nam je da je bajka posebno štivo za svako dijete.

“Bajka je sve ono što djetetu najviše prija. Nije bajka samo priča o dobru i zlu nego je između ostalog i priča o dobru i zlu. Bajka govori o stvarima koje leže u svakom od nas i zbog toga naša djeca kao najčistija bića prepoznaju kvalitet bajke i pamte je cijeli život”, kazala je Duraković.

Poseban akcenat stavljen je na promociju zbirke bajki, a Fahrudin Kučuk, pisac za djecu i mlade iz Zenice kazao je da je pomenuta zbirka izuzetno dobro štivo za mlađe naraštaje.

“Čitaoci će imati priliku u ovoj objavljenoj zbirci bajki BiH, pročitati od autora koji to rade na savremen način gdje je bajka smještena u eventualni kontekst današnjeg vremena. Bajka nam je svima bitna”, kazao je Kučuk.

Alisa Trtak, spisateljica i odgajateljica je jedna od autorica čije se bajke nalaze u danas promovisanoj knjizi “Još je jutro puno snova”.

“Ja sam napisala dvije bajke u ovoj zbirci i cilj tih bajki je da kroz likove čarobnjaka i vilenjaka djeci prenesemo važne poruke o pravilnom ponašanju, ponašanja koje je lijepo, da ih naučimo sta je pravilna ishrana i slično” dodaje Trtak.

Tokom obilježavanja 65. rođendana Gradske biblioteke u Zenici prikazan je i promo video pjesme “Još je jutro puno snova”.

TNT.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno