Zenica

Gradonačelnik razgovarao o gasifikaciji prigradskih naselja i grada Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradonačelnik razgovarao o gasifikaciji prigradskih naselja i grada Zenica – Gradonačelnik Zenice gdin Fuad Kasumović organizovao je danas sastanak sa upravom kompanije BH Gas d.o.o. Sarajevo s ciljem upoznavanja o mogućnostima formiranja preduzeća za distribuciju gasa i gasifikacije Zenice i prigradskih naselja.

Generalni direktor BH Gasa Jasmin Salkić, njegov savjetnik Almir Bečarević i saradnici, podržali su gradonačelnikovu ideju, napominjući da je prije desetak godina urađena i Studija gasifikacije Zenice i prigradskih naselja, da je bio osiguran i novac za realizaciju projekta ali je kako su istakli zvaničnici kompanije, isti projekat zbog opstrukcija je propao.

“Projekat rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica uključuje i izgradnju novog termo – energetskog bloka koji će za razliku od sadašnjeg, umjesto uglja, kao energent koristiti plin. Bolnica je od neprocjenjivog značaja za građane Zenice i šire, a osim toga korištenjem plina drastično će biti smanjeno zagađenje Zenice. Grad treba imati alternativu kada su u pitanju izvori energije”, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Tokom razgovora prezentovana su iskustva iz Sarajeva i Visokog, te je konstatovano, kako Zenica treba iskoristiti mogućnost koja joj se pruža obzirom da dijelom našeg grada prolazi gasovod velikih kapaciteta. Gradonačelnik Zenice, gdin Fuad Kasumović iskazao je interes i za mogućnost nabavke autobusa za javni gradski prijevoz koji bi za pogon koristili gas. Zenica bi i u tom slučaju slijedila primjer razvijenih evropskih centara koji su s ciljem smanjenja aero zagađenja ali i ušteda, u javni saobraćaj uveli autobuse na plin.

zenica.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno